D.I.C. Veritas

Sisacko-moslavacka-policija.gov.hr, Ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sunjskom području

Policija je protiv trojice osumnjičenih, koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagreb

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su, u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, počinjeno tijekom listopada 1993. godine na štetu hrvatskog državljanina na sunjskom području.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su tada 46-godišnjak i dvojica tada 48-godišnjaka, u prostorijama bivšeg Spomen-doma na Šamarici,  postupali suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava kao visoko pozicionirani članovi tzv. „39. Banijskog Korpusa VSK“ i koji su imali formalne i stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad svim pripadnicima jedinica smještenim u sklopu navedenog prostora.

Naime, iako su znali da se u priručnom, neadekvatnom zatvoru uspostavljenom u prostoru bivše kuglane u sklopu bivšeg Spomen-doma na Šamarici, zlostavlja i muči civil hrvatske nacionalnosti i da u takvim radnjama sudjeluju njima podređeni pripadnici jedinica, nisu poduzeli ništa da ovakve nezakonite radnje podređenih sankcioniraju i kazne niti su poduzeli sve mjere koje su im bile na raspolaganju kako bi osigurali i zaštitili fizički i psihički integritet ratnog zarobljenika.

Time su pristali da njima podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama i na posljedice takvih radnji, uslijed čega je u navedenom razdoblju fizički i psihički zlostavljan tada 50-godišnji hrvatski državljanin (civil), koji je zarobljen 9. listopada 1993. godine na sunjskom području, u tadašnjoj tzv. „UNPA“ zoni, od strane pripadnika tzv. „Izviđačko-diverzantski odreda 39. Banijskog korpusa VSK. Uslijed fizičkog i psihičkog zlostavljanja, tada 50-godišnji zarobljeni hrvatski državljanin (civil) je 14. listopada 1993. godine preminuo od posljedica takvog zlostavljanja, nakon čega su njegove posmrtne ostatke zakopali u neoznačeni grob u blizini Spomen-doma Šamarica, koji do sada nije pronađen.

Policija je protiv trojice osumnjičenih, koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

 

Po saznanjima Veritas-a radi se o Janjanin Stevanu (1945), Aleksandru Aleksiću (1945) i Tanasić Željku (1967)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.