D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 09.09.2015, Počelo suđenje za “Loru 2”

- Moje je ime spomenuo Mario Barišić u kontekstu da sam dolazio s njim u Vojno istražni zatvor Lora i da sam vidio to što je i on, vezano oko transporta zarobljenika. No, ja sam sto posto siguran da nisam tad dolazio u Loru, pa stoga niti ne mogu svjedočiti o tome. Milorada Paića poznajem, no s njim nikad nisam razgovarao o događajima u Lori – kazao je u srijedu Miroslav Karin (44), bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije na početku suđenja u slučaju “Lora 2” u kojem se Tomislava Duića, bivšeg zapovjednika Vojno istražnog centra Lora, Tončija Vrkića (49), njegovog zamjenika te stražare Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija zbog čega su mnogi ozlijeđeni, a trojica su, i to Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić umrli od posljedica premlaćivanja.

Karin je pozvan kao svjedok tužiteljstva isto kao i Damir Boršić, bivši zapovjednik vojnog zatvora Kuline u Šibeniku. On je, pak, kazao kako je došao s Barišićem i Paićem u “Loru” zato jer je zapovjednik postao Dujić (koji je jedini od okrivljenih još u bijegu – op.a.).

- Trebao sam ga uputiti u to što da radi. Kad smo došli, otišao sam s njim u njegovu kancelariju i predočio sam mu evidencije koje treba voditi te sam mu kazao da uredi prostorije u pritvoru jer nije u njima nije bilo kreveta. Vidio sam tad 20-ak zatvorenika na hodniku ispred soba, bili su svakako odjeveni, prljavi, no nisam vidio da je itko imao ikakve ozljede. Možda je bila na nekome pokoja modrica, ali nisam zagledao. Rekao sam Dujiću da zatvorenike treba obući, omogućiti im higijenu i da zove liječnika ako kome od njih treba. Nisam tad znao za blok C, Barišić je to spominjao, ali ja to nisam vidio – posvjedočio je Boršić dodajući kako je Loru, u istom društvu, posjetio i godinu i pol dana poslije povodom prebacivanja ratnih zarobljenika u Zadar.

No, kaže, ni tad nije vidio da je itko od njih 50-ak imao ikakve ozljede niti je vidio da je itko tukao ili zlostavljao zarobljenike kojima su ruke bile vezane na leđima.

Prvog dana suđenja trebali su još svjedočiti i Mario Barišić, nekadašnji vojni policajac te njegov kolega Ivica Livaja, no njima se nisu uspjeli uručiti pozivi.

Na početku suđenja pred vijećem u sastavu predsjednik Vladimir Živaljić te članovi suci Davor Svalina i Stanko Grbavac svi su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi.

- Moj branjenik nije bio dozapovjednik zatvora Lora niti je sudjelovao u ranjama izvršenja kaznenih djela ratnog zločina. Nikoga on nije maltretirao, on je štitio integritet i osobnost svakog zatvorenika tijekom svog službovanja – kazao je Vrkićev odvjetnik Nediljko Ivančević u uvodnom govoru dok je njegov kolega Vinko Gulišija, koji brani Anđelka Botića kazao da njegov klijent nije bio u inkriminirano vrijeme u Lori.

- Svi svjedoci kažu da se postupalo humano i po Ženevskoj konvenciji prema zatvorenicima, a optužnica se bazira na iskazima svjedoka koji su bili pripadnici agresorske vojske i imali su ideološki motiv da iskazuju kako su iskazivali – naglasio je Gulišija.

Zloglasni “blok C”

Optužnica koju je pročitala zamjenica ŽDO Vesna Beširević spominje zloglasni “blok C” u kojemu su bili neevidentirani zarobljenici koji su svakodnevno premlaćivani nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama. Priključivani su na poljske telefone te im je puštana struja, odvođeni na lažna strijeljanja, prisiljavani na bludne radnje, da kleče i laju kao psi, ustima skupljaju otpatke, a oni koji su bili ranjeni su namjerno šmrkovima polijevani i to baš u ta mjesta gdje su bile ozljede.

Burazer: Krši se zakon

Svi okrivljeni, osim Bungura, imaju odvjetnike po službenoj dužnosti. Njegov, pak, odvjetnik Vinko Burazer kazao je u uvodu da sud i dalje krši ustavna prava njegovog klijenta te da ne postoji rješenje optužnog vijeća o potvrenoj optužnici.

- Vijeće zanemaruje i olako prelazi preko toga da se ovdje krši zakon jer se sudi po zakonu (Osnovni krivični zakon RH) koji nije bio na snazi u inkriminirano vrijeme 1992 godine, a kojeg nikad službeno hrvatski Sabor nije donio – rekao je Burazer.

Piše Vladimir Urukalo

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.