D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 12.05.2016., Burno u splitskoj sudnici: ‘Vojnu policiju vodili su problematični ljudi’

Kako vas nije sram, lažete sve, pa ja u to vrijeme kad govorite da ste me vidjeli nisam uopće bio u Šibeniku nego u Posavini. Pa vi ne znate niti jednu borbenu akciju Vojne policije to ljeto! Te vaše priče, da Vam je netko nešto pričao, pa tko vam je to pričao, recite imena? Ili ste to čitali u novinama, to vam je netko naturio da kažete – burno je jučer u sudnici Županijskog suda u Splitu reagirao Tvrtko Pašalić obraćajući se svjedoku Aljoši Klisoviću, bivšem pripadniku Vojne policije.

Pašaliću se zajedno s Željkom Maglovom te Damirom Boršićem i Miloradom Paićem sudi da su kao pripadnici 2. satnije 72. bojne VP nakon oslobođenja sela Nos Kalik, u periodu od 2. ožujka do 23. travnja 1992. na šibenskom zatvoru Kuline zlostavljali i mučili zarobljene pripadnike srpske paravojske, i to tako da su ih spajali na struju, tjerali na međusobne seksualne odnose, tukli ih i slično. Neki su to radili osobno, a neki nisu reagirali na to iako su morali po zapovjednoj odgovornosti.

Specijalni vod

Isto kao i Pašalić, na Klisovićevo svjedočenje reagirao je i Željko Maglovposebno kazavši da je smiješno to što svjedok priča da je primljen u Vojnu policiju nakon što je pijan kao demobilizirani HOS-ovac završio u zatvoru, pa su ga tamo vrbovali da se priključi jer je imao, kako je kazao sam svjedok, prohrvatske stavove.

- To je čista laž, tvrdim odgovorno da on nije došao u VP to ljeto 1992. godine – ustvrdio je Maglov.

A svjedoku Klisoviću, koji je prvo bio “običan” vojni policajac da bi poslije bio prebačen u kriminalistički odjel, sudac Mlađan Prvan prvo je pročitao iskaz dan istražnoj sutkinji 2010. godine u kojem je on kazao da se pričalo i da je čuo da su Maglov i Pašalić na induktorski telefon spajali zarobljenike i mučili ih, ali da ih on nije nikad vidio u Kulinama.

Nije na Kulinama vidio ni Paića, a za Boršića je rekao da je bio uredan i da nije vidio nikakve nepravilnosti u njegovu odnosu prema zarobljenicima.

- Svi su znali po pričama da se na Kulinama muče zarobljenici induktorskim telefonom, neki su se i hvalili time, ali meni se osobno nitko nije hvalio. Želio bih reći da su Maglov i Pašalić oko sebe skupljali određene ljude, a u koje tabore su ulazili posebno pouzdani te su kasnije ti ljudi odlazili s Pašalićem i Maglovom kad su oni išli na određene funkcije. Kad je Zvonimir Cigić doživio prometnu nesreću, za zapovjednika je umjesto njega stavljen Mario Barišić.

Međutim, kako je on počeo pisati određene stvari i neke su se stvari otkrile, više nije odgovarao određenim strukturama. Znam da se govorilo da se šalje antiteroristički vod VP iz Splita koji je trebao srediti našu satniju i napasti nas i trebalo je doći do smjene da Nenad Mrkota postane zapovjednik. No, Barišić je za to saznao i poslan je jedan specijalni vod iz MUP-a PU Šibenik, a zapovjednik PU je tad bio Nikola Vukošić i to je spriječeno – kazao je, među ostalim, Klisović u tom iskazu pri kojem je i jučer ostao.

Loši momci

Kazao je i da je osobno vidio izvješća koja je Barišić pisao i slao u MORH, predsjedniku Tuđmanu, Gojku Šušku, Mati Laušiću, Mihaelu Budimiru, generalu Daidži no da nitko nije reagirao i da su sve inspekcije zaključile da je sve bilo u redu.

- Duboko sam razočaran obzirom da sve ovo baca ljagu na Hrvatsku vojsku, Domovinski rat, a mislim da u svemu ovome ovdje udjela ima i Josip Perković koji je bio zapovjednik SIS-a i koji je okupio ljude koji nisu bili ni pozitivni ni dobri i stavio ih na ključna mjesta, pored ostalih i Pašalića. Svi su oni radili na diskreditaciji hrvatske države. Pašalić je prije rata bio izbacivač u noćnom klubu, a imao je kuću u Vodicama dok nakon rata ima veliku kuću u Šibeniku u kojoj živi, na katu su stanovi, a dolje je kafić. Mislim da zapovjednik satnije VP u to vrijeme nije mogao imati veliku plaću, siguran sam da nije imao više od 10 tisuća kuna – rekao je svjedok Klisović koji se nakon svjedočenja, ponukan “rešetanjem” Maglova i Pašalića pitanjima upustio u razjašnjavanje s njima sve dok sudac Prvan nije odlučno prekinuo raspravu i upozorio okrivljenike na ton.

Suđenje se nastavlja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.