D.I.C. Veritas

Srbija Danas, Informer, 04.08.2020, U MILOŠEVIĆU STVARNO NEMA NI TRUNKE SRBINA: Hvali ratnog zločinca Gotovinu i slavi genocid nad svojim narodom

Miloševića niko nije prisiljavao da dođe na proslavu “Oluje”

Boris Milošević, funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i potpredsednik hrvatske Vlade, koji sutra ide na proslavu zločinačke akcije “Oluja”, dokazao je da za njega stvarno ne postoji dno!

Milošević je juče na sva usta nahvalio hrvatskog generala i ratnog zločinca Antu Gotovinu, koji je lično odgovoran za progon 250.000 i ubistvo više od 2.000 Srba avgusta 1995. godine!
Ide tamo da slavi.

- U Kninu neće biti komemoracija, već slavlje, a Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese našu priču, nego da saučestvuje u slavlju – kaže Savo Štrbac.
Niko ga nije prisiljavao

Kako prenosi zagrebački “Večernji list”, Milošević je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću rekao da svaku generalovu reč može da potpiše!?!

- Kad je Milošević potvrdio dolazak u Knin, predsednik Vlade mu je rekao da ceni tu odluku i misli da je ispravna. Milošević je otkrio kako duboko oseća i uveren je da radi nešto dobro i pravedno i s tim nema problema, iako je već tada primao neprijatne i optužujuće poruke onih koji su razočarani njegovim potezom. Generalu Gotovini je učestvovanje predložio ministar (Tomo) Medved i ovaj je odmah prihvatio. Milošević je time bio vrlo zadovoljan i rekao je da sve što kaže general, on može da potpiše – prenosi “Večernji list”.

To glasilo podseća da se sam Gotovina više puta hvalio akcijom “Oluja” – ističući da se njom ponosi.

Hrvatski dnevnik navodi i da Miloševića niko nije prisiljavao da dođe na proslavu “Oluje”, već da je to bila njegova samostalna odluka.

- Nije bilo nikakvih prisila da ove godine, prvi put, potpredsednik hrvatske Vlade, Srbin, dođe u Knin za proslavu godišnjice vojno-policijske akcije ‘Oluja’. Nije bilo ni uslovljavanja da, kao reciprocitet dolasku Borisa Miloševića u Knin, ministar Medved ode u selo Grubore da položi vence srpskim žrtvama. Nije bilo ni nagovaranja da penzionisani general Ante Gotovina, koji se kloni javnih istupa, održi govor u Kninu – piše “Večernji”.

 

Normalni Srbi tuguju na Rači

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja” Srbija će obeležiti danas u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

- Srbija i Republika Srpska 4. avgusta u Rači zajedno će obeležiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske. Na tom mestu, kada bude izgrađen most, koji je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, zajedno sa RS, spomen-park – najavio je Vučić.

Ovoj komemoraciji će prisustvovati i deca iz kolone, koja su pre 25 godina prešla na traktorima u Srbiju, a onda su se nakon nekoliko godina vratili i počeli da obnavljaju svoj i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je Miloševićev dolazak “korisna stvar” za Hrvatsku.

- Dolazak Miloševića je vrlo korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, za odnose između Hrvatske i Srbije i to je dobra poruka moderne, savremene Hrvatske, koja je rešila sve svoje nacionalne zadatke – istakao je Plenković, i dodao da je “Oluja” bila “pravno legitimna, vojno neizbežna i politički nužna”!?

On je posebno istakao da je važno što će general Gotovina da govori u Kninu.

- “Oluja” je najvažnija pobeda u ratu u Hrvatskoj, a možda čak uopšte u hrvatskoj istoriji. Činjenica da će u Kninu govoriti i general Gotovina je jako dobra za Hrvatsku. Sećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haga da je rat gotov. Okrenimo se budućnosti. Uveren sam da i on deli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25-godišnjice “Oluje” – rekao je Plenković.
Biće “za dom, spremni”

S druge strane, predsednik “Veritasa” Savo Štrbac ocenjuje da je odlazak Miloševića u Knin sraman čin, kojim se prihvata zvanični stav hrvatske države o “Oluji” kao veličanstvenoj oslobodilačkoj akciji.

- U Kninu neće biti komemoracija, već slavlje, a Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču, već da saučestvuje u slavlju. Za nas je “Oluja” zločinačka akcija koja je prognala preko 250.000 Srba za samo nekoliko dana – najmanje 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena. Tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena. To je etničko čišćenje i više od toga – jasan je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.