D.I.C. Veritas

SRNA, 01.08.2016., Stepinac može biti proglašen samo za demona

BEOGRAD, 1. AVGUSTA /SRNA/ – U Hrvatskoj se rehabilituje ustaštvo, a vojni vikar Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Alojzije Stepinac može biti proglašen samo za demona, a ne za sveca, rekao je istoričar Momčilo Diklić iz beogradskog Instituta za evropske studije.

Diklić je na promociji Zbornika radova broj 11 i 12 “Građanski rat u Hrvatskoj 1991-1995”, koja je održana u Biblioteci grada Beograda, istakao da postoji gomila dokumenata u svijetu koji govore o ulozi Stepinca u NDH.

“Postoje i mnogi dokumenti o ulozi njegovih podređenih sveštenika, ali bi SPC i Srbija trebalo da ih prevedu i upoznaju svijet sa onim što je Stepinac radio”, naveo je Diklić.

On je istakao da je Stepinac “projektant eliminacije srpskog naroda” i da je još 1934. godine pisao u svom dnevniku šta bi trebalo raditi kako bi Srbija postala katolička zemlja.

“Stepinac je duhovni vođa genocida i eliminacije pravoslavnih Srba, operativni utemeljivač NDH”, rekao je Diklić i dodao da je kod Stepinca čuvano krvavo ustaško zlato, zlatne vilice i zubi ustaških žrtava.

On kaže da je, i na globalnom, i na lokalanom planu, na djelu revizija istorije, odnosno umanjenje uloge Rusa u Drugom svjetskom ratu, kao i pokušaj Hrvata da dokažu da su proantifašistčka nacija, a Srbe da optuže za holokaust, što je apsurd.

“U Hrvatskoj se rehabilituje ustaštvo, a NDH je najmračnija varijanta nacizma, i to ne samo zbog logora za djecu koje su organizovali, nego i zato što poslije Drugog svjetskog rata jedino u Hrvatskoj nije bilo udruženja logoraša jer su svi bili pobijeni”, rekao je Diklić.

On je ukazao i na paralelu da su i 1941. i 1991. godine hrvatski prvaci govorili istu rečenicu – da je ugrožen katolicizam i da ga je trebalo spašavati, zbog čega je trebalo formirati NDH u Drugogm svjetskom ratu i sruštiti Jugoslaviju u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

Istoričar Predrag Marković istakao je da bi Srbija trebalo više da institucionalno podrži istraživanja o stradanju Srba u Hrvatskoj, kao i da proglasi Dan sjećanja na stradanje Srba iz Hrvatske.

On je naveo da je u prošlom vijeku Hrvatska izvršila tri genocida, dva nad Srbima i jedan nad Italijanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Stojan Dželajlija iz Udruženja Srba iz Hrvatske rekao je da se Srbima nameće da su genocidan narod, kako bi bila izbrisana njihova stradanja i sve ono što im se dešavalo u 20. vijeku.

“Danas je neoustaštvo glavna tema u Hrvatskoj i to onemogućuje suživot i saradnju sa ovom zemljom. Vrši se revizija istine, kako bi optužili Srbe za najveće zločine”, naglasio je Dželajlija.

Na skupu je o Zborniku, koji je izdalo Udruženje Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo “Zora”, govorio i istoričar Milan Gulić, koji je naveo da je do sada u 11 tomova zbornika objavljeno 130 radova 63 autora.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.