D.I.C. Veritas

Srna – 03.09.2013, Štrbac: Hrvatskoj treba zaprijetiti sankcijama

 

Srna – 03.09.2013 12:35

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-infmoracionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da protesti u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli predstavljaju šovinističke i fašističke ispade i da bi zbog toga EU morala zaprijetiti Hrvatskoj sankcijama.

Štrbac je rekao da fašističke metode – razbijanje tabli, uzvici, slikanje sa razbijenim pločama i sa ustaškim simbolima djeluju zatrašujuće.

“To nisu nacionalistički ispadi, to su šovinistički, a ja bih išao i korak dalje i rekao – fašistički”, izjavio je Štrbac, komentarišući najnoviju histeriju u Hrvatskoj protiv ćirilice.

Štrbac je rekao da demonstranti protiv ćirilice, među kojima se mogu primijetiti i neki crnokošuljaši, protestujući zbog tog pisma, polaze od pogrešnog stava da je ćirilica vezana samo za Srbe.

“Ćirilica je pismo više slovenskih naroda. Pogrešno je poistovjećivati to pismo sa Srbima i događajima u ratu”, rekao je Štrbac, navodeći da je pogrešno i to što se 18 godina poslije rata na ovakav način ponaša veći broj, ako ne i većina stanovnika Hrvatske.

Štrbac ocjenjuje da će biti još natezanja između vlasti i protivnika ćirilice, ali da će na kraju morati da pobijedi vladavina prava u Hrvatskoj ili će EU morati da zaprijeti Zagrebu sankcijama, kao što je to uradila u slučaju “leks Perković”.

“Mislim da će se nakon dužeg natezanja vlasti i demonstranata Hrvati dozvati pameti ne zato što žele ćirilicu, nego što će EU izvršiti pritisak da se održe dvojezični nazivi”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je Hrvatska uskladila svoje zakone sa evropskim i da u onim opštinama gdje Srbi čine trećinu stanovništva moraju biti dvojezični natpisi, jer Srbi imaju pravo na svoje pismo i jezik.

On je naveo da ne može da stoji obrazloženje za proteste zbog ćirilice da su “ratne rane još svježe” i da su takve izjave u skladu sa zvaničnom politikom Hrvatske da su Srbi i Srbija izvršili agresiju i genocid.

“Jesu rane svježe, ali podjednako bole ratne rane i Hrvate i Srbe. Zašto bi bol kod Hrvata bio veći, nego kod Srba”, upitao je Štrbac.

Komentarišući učešće i pojedinih katoličkih sveštenika na ovim protestima, Štrbac je podsjetio da su hrvatski sveštenici tokom Drugog svjetskog rata bili uz ustaškog vođu Antu Pavelića i da su progonili i klali Srbe.

U Vukovaru su i za danas najavljene demonstracije zbog ćirilice, a kolona od 500 demonstranata prolazi ulicama Vukovara. Danas, kako su najavili, neće skidati dvojezične table.

Na nekoliko lokacija u gradu ponovo su postavljene dvojezične table sa nazivima institucija, a obezbjeđuje ih policija, nakon što je rulja juče čekićem razbila table s ćirilicom.

Suspendovan je i komandir interventne policije iz vukovarsko-sremske policije jer nije sproveo naređenja i što je dopustio da budu razbijene dvojezične table na četiri zgrade.

Demonstranti su se okupili i pred zgradom konzulata Srbije i uzvikivali “Ovo je Hrvatska”, “Zovi, samo zovi” i “Moja domovina”. Mnogi su uzvikivali uvredljive poruke i zamjerali što je na zgradi konzulata okačena srpska zastava.

Na zgradi pravoslavne crkve u Dubrovniku jutros su osvanuli uvredljivi grafiti “Srbe na vrbe”, uz ustaška obilježja, a na ulazu u grad ispisano je “Stop ćirilici u Vukovaru”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.