D.I.C. Veritas

СРНА, 05. 08. 2023, Високи Дечани: Да се погром Олуја никада не понови

ВИСОКИ ДЕЧАНИ – Братство манастира Високи Дечани саопштило је да бол и патња коју су претрпјели српски цивили током војне акције “Олуја” не би требало да буду предмет разметљивог националистичког славља у Хрватској, већ повод за дубоко размишљање, разумијевање и посвећеност да се овакве трагедије никада не понове и да све заједнице у тој земљи живе достојанство, у једнакости и миру.

Поводом 28 година од страдања српског народа у Погрому “Олуја” када је из Хрватске протјерано 220.000 Срба, а око 2.000 убијено, из братства манастира указују да се главни извршиоци и организатори одговорни за огромна страдања цивила нису суочили са правдом, док је веома малом броју српских избјеглица дозвољено да се врате у своје домове.

“Прослава тог догађаја као државног празника у Хрватској, која је сада земља ЕУ, представља оштар подсетник како се историја може извртати и манипулисати”, наглашавају из Братства.

Операција “Олуја, како подвлаче, до данас остаје озбиљна препрека за успостављање бољих и односа већег повјерења између Срба и Хрвата.

“Признавање злочина почињених током овог трагичног догађаја и рад на помирењу и правди је једини пут напред”, поручују из Братсва Високих Дечана и додају да обиљежавање ове тужне годишњице није само чин сјећања, већ је то позив на акцију за зацјељивање рана и изградњу мостова између заједница које су поцијепане.

Ову операцију, додају из Братства, многи описују као циљано етничко чишћење српског становништва и као једну од најгорих те врсте од Другог светског рата.

“Tоком акције уништено је или тешко оштећено 78 српских православних цркава, оскрнављено је 180 гробља, а спаљено је преко 25.000 српских домова. Насиље над цивилним становништвом било је неселективно и брутално. Српске избеглице које су бежале из Хрватске биле су чак намерно нападнуте од стране хрватских војних авиона, што је резултирало губицима живота недужних цивила, међу којима је било и више деце”, истичу из Братства Високих Дечана.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.