D.I.C. Veritas

SRNA, 07.08.2015., Republika Srpska Krajina poslije „Oluje“ ostala pusta

BOSANSKI PETROVAC, 7. AVGUSTA /SRNA/ – Hrvatska nema razloga da slavi “Oluju” jer je poslije te akcije Republika Srpska Krajina ostala pusta, a još je tužnije što su tom prilikom počinjeni strašni zločini nad Srbima, rekao je načelnik opštine Donji Lapac u Hrvatskoj Ilija Obradović.

Obradović je danas prisustvovao parastosu kod spomen-krsta u Bravskom kod Bosanskom Petrovca gdje je hrvatska avijacija bombradovala kolonu srpskih izbjeglica koje su se povlačile iz Republike Srpske Krajine.

Obradović je rekao da je i on bio u koloni koja se tada nalazila na ovom putu kod Bosanskog Petrovca.

Navodeći da se Srbi vraćaju u Donji Lapac, ali da je uglavnom riječ o starijim ljudima, Obradović je rekao da Srbi u Donjem Lapcu teško žive jer nemaju zaposlenja u ruralnim područjima i da se njihova egzistencija zasniva na poljoprivredi.

Zamjenik ličko-senjskog župana Nikola Lalić rekao je da je i on bio u izbjegličkoj koloni kod Bosanskog Petrovca i vidio kada su je hrvatski avioni bombardovali.

Lalić smatra da se Hrvatska mora suočiti sa ratnom prošlošću, priznati počinjene zločine nad Srbima i nastojati da odgovorni budu procesuirani.

On je naveo da je u Ličko-senjskoj županiji, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 38.000 Srba, a da ih danas na tom prostoru živi 6.948.

“Činjenica je da je na prostoru ove županije izvršeno etničko čišćenje Srba, a to potvrđuju i ovi statistički podaci”, istakao je Lalić.

On je dodao da Hrvatska ne treba da bježi od ovih činjenica bez obzira zvala to etničkim čišćenjem ili drugačije jer na ovom području nema ljudi, a tamo gdje ih nema, onda ni država nema budućnosti.

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih, nestalih i zatočenih u Hrvatskoj Marica Šeatović rekla je da se ovo udruženje zalaže za mir i tolernaciju među ljudima i da se priznaju sve žrtve rata, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Načelnik opštine Drinić Drago Kovačević rekao je da treba raditi na tome da se ovakav zločin nad civilnim stanovništvom nikada više ne ponovi, te da Hrvatska osudi i procesuira odgovorne za zločine nad Srbima u “Oluji”.

Kod spomen-krsta u mjestu Bravsko kod Bosanskog Petrovca danas je završeno obilježavanje 20 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine, koje je organizovao Dokumentaciono-informacioni centar “Vertis”.

Na mjestu Bravsko, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig-21” bombardovao je 7. avgusta 1995. godine izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.

Tada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je na desetine ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča /1927/ i njeni unuci Jovica Drča /1989/ i Mirjana Dubajić /1974/, svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka /1984/ i Žarko /1986/ djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković /1951/ rođen u Han Kuli kod Banjaluke i njegov sin Darko /1982/ rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu, te Branko Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/ iz Nadina kod Benkovca.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” na bivšu Republiku Srpsku Krajinu, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, protjerano je 250.000 Srba, a 2.000 ih je poginulo i nestalo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.