D.I.C. Veritas

СРНА, 09.09.2020, У Цркви Светог Марка служен парастос убијеним Србима

BEОГРАД, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос Србима убијеним прије 27 година у нападу хрватске војске на три подвелебитска села у околини Госпића током акције “Медачки џеп”, која представља један од највећих ратних злочина почињених у Хрватској.

У нападу на села Читлук, Дивосело и Почитељ, која су била под заштитом УНПРОФОР-а, убијено је 88 Срба међу којима 36 цивила. Међу жртвама је било 17 жена, док је убијено 26 цивила старијих од 60 година.

Служење парастоса организовало је Удружење породица несталих и погинулих “Суза” чији је представник Драгана Ђукић рекла да је и сада најтеже породицама које још нису пронашле тијела својих најмилијих.

“Тада је убијено 88 лица, а за 11 се још трага и не зна се где су њихови посмртни остаци тако да је најтеже породицама које још нису сахраниле своје чланове достојно човека”, навела је Ђукићева.

Она је додала да и послије скро три деценије од тог злочина нема саосјећања са супротне стране, нити правде за жртве, те да су пресуде одговорнима биле неадекватне.

“Најтужније је то што се прича о помирењу, о сарадњи, добросуседским односима, а не решавамо оне ствари за које кажемо да су хуманитарне, али само на папиру или само у изјавама званичника”, рекла је Ђукићева.

Она је указала да у пракси нема саосјећања, нити добре воље да се ријеши најхуманитарније питање – да се нађу посмртни остаци и сахране достојно човјека.

Ђукићева је рекла да је неопходно саосјећање и са другим жртвама, што је, како је оцијенила, пут за помирење и суживот.

Документационо-информациони центар “Веритас” саопштио је да је хрватска војска 9. септембра 1993. године изненада извршила агресију на српска села Дивосело, Читлук и Почитељ, смјештена јужно и југоисточно од Госпића у Медачком џепу, која су се 18 мјесеци налазила под заштитом УН.

У овој акцији уопште није било рањеника и та чињеница, као и резултати прегледа тијела жртава – разбијене лобање, многобројне прострелне ране из непосредне близине, одсјечени дијелови тијела, те тешке опекотине, јер су људи живи бацани у ватру, упућују на закључак да је ријеч о систематском убијању заробљених и рањених.

За злочине почињене у овој акцији Хашко тужилаштво је оптужило тројицу хрватских генерала Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, док је истрага против Петра Стипетића обустављена.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.