D.I.C. Veritas

СРНА, 19.06.2020, Избјеглички статус има више од 25.000 лица из БиХ и Хрватске

БЕОГРАД, 19. ЈУНА /СРНА/ – У Србије је 618.000 људи добило избјеглички статус због сукоба на простору бивше Југославије, а тај статус још има 17.670 лица из Хрватске и 8.124 из БиХ, саопштено је данас из Републичког комесаријата за избјеглице и миграције.

Комесаријат је у саопштењу, поводом 20. јуна – Свјетског дана избјеглица, подсјетио и на судбину 196.995 интерно расељених особа са Косова и Метохије.

У саопштењу се истиче да Србија и даље неуморно ради на обезбјеђивању крова над главом људима који су морали да напусте дом током сукоба деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије.

“Захваљујући Регионалном стамбеном програму, који се финансира донаторским средствима, а има за циљ да стамбено збрине најугроженије избјегличке породице, Србија је до данас уселила 4.783 породице”, наводе из Комесаријата.

У саопштењу се додаје да ће за још око 3.000 породица бити обезбијеђен дом до краја реализације Регионалног стамбеног програма, 2021. године.

Из донаторских и буџетских средстава Србије до сада је збринуто око 21.000 породица, а економски оснажено још 21.100, наводе из Комесаријата.

У саопштењу се подсјећа да је од почетка мигрантске кризе више од милион људи са Блиског истока и из сјеверне Африке прошло кроз Србију, те истиче да је она показала хуманост и пуно поштовање међународних стандарда у прихвату и збрињавању миграната.

“Иако данас у 18 азилантских и прихватних центара у Србији борави око 4.800 лица, у периоду од 2008. до 2020. године само су 173 лица добила азил или супсидијарну заштиту”, наводи се у саопштењу.

Комесаријат је захвалио међународним организацијама и свим донаторима на подршци и уложеним средствима за побољшање живота избјегличке популације, истичући да је Србија потпуно посвећена испуњавању својих обавеза и јачању стабилности и мира на Балкану.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.