D.I.C. Veritas

SRNA, 22.08.2018, 27 godina od ubistva capraških Srba

BEOGRAD, 22. AGUSTA /SRNA/ – Danas se navršava 27 godina od ubistva 15 i ranjavanja više desetina srpskih civila u capraškim selima na području Siska, za koje niko nije krivično odgovarao, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Iz “Veritasa” podsjećaju da su 22. avgusta 1991. godine u ranim jutarnjim časovima, pripadnici MUP-a i zengi u transporterima sa oznakama JNA protutnjali kroz srpska sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani nasumice pucajući na lokalno stanovništvo, a da su ih u njihovom krvavom pohodu zaustavili mještani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu.

Nakon što je ubijeno 15 srpskih civila, Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

“Veritas” navodi da je krivičnu prijavu koju su porodice ubijenih podnijele protiv četvorice “zengovaca” zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo u septembru 2006. godine uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske, ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih, hrvatski sudovi su odbili “zbog zastare i nedostatka dokaza o sudjelovanju pripadnika HV-a u štetnom događaju, s tim da su porodice državi dužne naknaditi parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra”, podsjećaju iz Veritasa”.

U saopštenju se navodi da su neki od tih postupaka dospjeli i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između “posljednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahtjeva tom sudu.

Prema “Veritasovim” podacima, u Sisku i okolnim mjestima je u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od kojih 97 civila, među kojima 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih, tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.