D.I.C. Veritas

Срна, 30.11.2016., МИРОСЛАВ ЈОВИЋ НИЈЕ БИО НА СПИСКУ ХРВАТСКОГ ТУЖИЛАШТВА

Обавјештење корисницима: Због грешке у саопштењу “Веритаса” вијест понављамо у цијелости и молимо кориснике да преузму исправну верзију.  

БЕОГРАД, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ – Србин из Глине Мирослав Јовић /47/ кога је Црна Гора изручила Хрватској због наводне одговорности за ратни злочин, налазио се на списку осумњичених, оптужених и осуђених хрватског државног тужилаштва, саопштио је данас Информационо-документациони центар “Веритас” из Београда.

У саопштењу се наводи да је Јовић седми ухапшени Србин на подручју Црне Горе по хрватским потјерницама, на основу којих је до сада у свијету ухапшено 162 људи.

Од тог броја укупно 54 су изручена Хрватској, након чега је против чак њих 20 поступак обустављен или је преквалификовано дјело за које се терете из ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Од шесторо Срба ухапшених прије Јовића у Црној Гори и изручених Хрватској, двојица су амнестирана након преквалификације дјела, једном је оптужница одбачена, један је осуђен на пет година затвора, а двојици, међу којима је генерал Борислав Ђукић, суђење је у току.

“Веритас” истиче да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на хрватску злоупотребу Интерпола.

У саопштењу се наводи да Мирослава Јовића терете да је заједно са Миланом Станојевићем починио ратни злочин у септембру 1991. године на подручју Глине.

Станојевићу, који је Њемачкој ухапшен у августу 2005. године и екстрадиран у Хрватску, суђено је пред Жупанијским судом у Сиску, а заједно са њим и Јовићу у одсуству.

Пресудом тог суда од 30. маја 2006. године обојица су проглашена кривим да су 3. септембра 1991. године у мјесту Горње Табориште, као припадници, како се истиче “нелегалне јединице такозване РСК”, због наводне сарадње са оружаним формацијама Хрватске, из ватреног оружја усмртили Иванку Медвед, а њеном супругу Бранку нанијели тешке и по живот опасне повреде.

Због тога су обојица осуђени на казну затвора у трајању од по 15 година, а првостепену пресуду потврдио је и Врховни суд Хрватске у августу 2007. године.

Јовићево име се, међутим, не налази на списку хрватског државног тужилаштва од 1.577 имена осумњичених, оптужених и осуђених пред хрватским правосуђем за ратне злочине са стањем на дан 31. март 2013. године.

Милан Станојевић још издржава казну у Лепоглави. “Веритас” за сада не располаже информацијом гдје је живио Мирослав Јовић послије изгона из Хрватске.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.