D.I.C. Veritas

Srna, 31.10.2012., Štrbac: Kazne za zločine nad Srbima izrečene zbog EU

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je da su kazne petorici bivših hrvatskih vojnika za zločine nad pripadnicima bivše JNA i srpskim civilima u logoru Kerestinec, izrečene pod prisilom, jer je to uslov da Hrvatska bude primljena u EU.

“Ništa se bitno ne menja u hrvatskom pravosuđu, dvostruki standardi su na snazi. Ovo rade zato što to od njih svet traži, jer ih neće primiti u EU i po izrečenim kaznama se vidi da je to pod prisilom, a ne po nekakvoj savesti ili svesti”, rekao je Štrbac, ističući da nije reč ni o kakvom suočavanju sa prošlošću.

Prema njegovim rečima, suđenja za ratne zločine koja se vode u hrvatskim sudovima pretvaraju se u pronalaženje olakšavajućih okolnosti, a ne u utvrđivanje pod kakvim su okolnostima izvršena sama dela.

“Kao da je cilj što manju kaznu izreći optuženom ako je pripadnik hrvatskog naroda i hrvatskih oružanih snaga, a ne utvrditi istinu i odmeriti adekvatnu kaznu”, ocenio je Štrbac.

On smatra da hrvatsko pravosuđe nastavlja praksu dvosturkih standarda kada su u pitanju Srbi, izričući im maksimalne ili velike kazne za ratne zločine i kada je reč o delima koja se u “normalnim” zemljama ne bi mogla ni kvalifikovati kao ratni zločin.

Štrbac je naglasio da je Kerestinec jedan od najmonstruoznijih logora u poslednjem ratu na području Hrvatske, ističući da je u tom logoru postojala “crna soba” sa svim spravama za mučenje kao iz najcrnjih vremena inkvizicije.

“Sve se to tamo dešavalo, a onda imamo ovako simbolične kazne”, upozorio je Štrbac.

On je naglasio da su sudovi u Hrvatskoj do sada prilikom suđenja Hrvatima uzimali u obzir učešće u domovinskom ratu, odlikovanja za učešće u tom ratu, porodične prilike, koliko imaju dece, zdravstveno stanje, imovinske prilike, tako da im se suđenja pretvaraju u pronalaženje olakšavajućih okolnosti, a ne utvrđivanje pod kojim okolnostima su izvršena sama dela.

Županijski sud u Zagrebu nepravosnažno je osudio bivšeg komandanta logora Kerestinec Stjepana Klarića i četvoricu njemu potčinjenih čuvara na ukupno osam i po godina zatvora zbog mučenja 34 srpska civila i pripadnika JNA od kraja 1991. do maja 1992. godine.

Bivši upravnik logora Kerestinec Stjepan Klarić osuđen je nepravnosnažno na tri i po godine zatvora zbog mučenja 34 srpska civila i zarobljenika JNA u ovom logoru od kraja 1991. do maja 1992. godine, dok su Dražen Pavlović, Željko Živec i Goran Štrukelj dobili po godinu dana zatvora, a Viktor Ivančin dve godine.

Kao olakšavajuće okolnosti sudija je uzeo u obzir što su okrivljeni učesnici rata, kao i njihovo držanje pred sudom i loše imovinsko stanje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.