D.I.C. Veritas

Svijeće za Srbe, žrtve “Oluje” – početak obilježavanja 19. godišnjice progona Srba iz RSK, Banja Luka 3.8.2014 – Video

Prisluživanjem svijeća u porti hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci je 3. 8. počelo obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je u obraćanju da se progona Srba iz Republike Srpske Krajine treba sjećati zato što narod koji zaboravi svoju prošlost nema ni budućnost.

Štrbac je naglasio da se iz cijelog period rata i porata od 1991. do 1998. godine na spisku “Veritasa” nalazi više od 7.000 srpskih žrtava, među kojima je nerasvijetljena sudbina za njih 1.900.

“Upravo njima svih ovih godina na istom mjestu palimo svijeće, jer ako im već ne možemo posjetiti grobove, bilo zbog toga što ne znamo gdje su, bilo zbog toga što ne možemo ili ne smijemo do njih, možemo upravo ovako da im zapalimo svijeće i pomolimo se za pokoj njihovih duša”, rekao je Štrbac.

Govorili su, osim predsednika DIC Veritas Save  Štrbca, Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica, kao i umetnici Mićo Jelić Grnović i Svetlana Spajić.

Video: DIC VERITAS

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.