D.I.C. Veritas

T.portal, Hina, 04.08.2017, Savo Štrbac napao Tomislava Žigmanova

Čelnik srpske nevladine organizacije “Veritasa” Savo Štrbac optužio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova da je uvrijedio srpske žrtve hrvatske oslobodilačke operacije „Oluja“, na što je Žigmanov odgovorio kako se Štrbac služi „zlonamjernim insinuacijama“ i zamjenama teza

Komentirajući riječi čelnika DSHV koji je u povodu obilježavanja obljetnice „Oluje“ u Srbiji naveo da zbog osnaženih antihrvatskih stajališta „i ove godine, početkom kolovoza, Hrvati (u Srbiji) moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati!“, Štrbac je izjavio: „Kamo sreće da Srbi u Hrvatskoj imaju ono što Hrvati imaju u Srbiji”.

Ravnatelj Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” je u izjavi za tabloid „Alo“ dodao da se „ne mogu, u bilo kom pogledu, praviti paralele između Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, kao i da je to samo reakcija na to što Hrvati svake godine slave etničko čišćenje Srba u akciji Oluja

„Srbi se u Hrvatskoj skrivaju tijekom ove proslave, moraju biti manji od makova zrna, tih dana ne izlaze iz kuća. Ne znam samo od koga se Hrvati skrivaju u našoj državi, nisam vidio nijedan zabilježeni incident. Ne mogu se, u bilo kom pogledu, praviti paralele između Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Hrvati u Srbiji žive u nekom svom svijetu, u zabludi, vjeruju svemu što čuju iz hrvatskih medija, da Srbima tamo teku med i mlijeko, da imaju sva moguća prava, više nego što imaju nacionalne manjine u drugim zemljama“, rekao je za „Alo!” Štrbac.

U odgovoru na njegov istup Žigmanov je naveo da je „reagiranje Save Štrpca, 1990-ih visokog dužnosnika tzv. RSK, ne samo neprimjereno već s rijetko viđenim zamjenama teza i zlonamjernim insinuacijama ozbiljno dovodi u pitanje pluralnost i instituciju dijaloga, što čini temelj demokracije“.

Isto tako, dodaje Žigmanov, začudna je bešćutnost spram žrtava Hrvata u Srbiji, onih građana koji nisu i u najtežim vremenima dovodili u pitanje lojalnost spram države Srbije.

„S indignacijom odbacujem sve njegove paskvile, olake i neutemeljene usporedbe položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj te lažne optužbe spram Hrvata u Srbiji glede naših legitimnih političkih ciljeva. One su izravno usmjerene protiv duha i namjere Subotičke deklaracije i pozitivnih procesa u hrvatsko-srpskim odnosima. To bi trebala i Hrvatska ozbiljno uzeti u obzir, jer ovako što do sada nije zabilježeno“, naveo je Žigmanov u pisanoj izjavi.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.