D.I.C. Veritas

Tanjug, 21.06.2015., Odata pošta žrtvama Jadovna, u ime Srbije venac položio ministar Vulin

Na prostoru nekadašnjeg logora smrti Jadovno, kod Gospića,održana je komemoracija za oko 40.000 žrtava tog logora, uglavnom Srba tokom 1941. godine

Na prostoru nekadašnjeg logora smrti Jadovno, kod Gospića, danas je održana komemoracija za oko 40.000 žrtava tog logora, najviše Srba, ali i Jevreja i Roma tokom 1941. godine.

Izaslanici predsednika Hrvatske, kao i hrvatske vlade i Sabora položili su vence na spomen obeležje, dok je u ime Vlade Srbije poštu odao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je istakao da se ti zločini ne smeju zaboraviti i da zato danas i o njima govorimo, jer “ako se zaboravi, uvek se i ponovi, ko ne pamti, iznova preživi”.

Vulin je, istakavši da je Hrvatska postala clanica EU na temelju antifašističke borbe svih njenih građana, a ne na temelju Nezavisne države Hrvatske, rekao i da Srbija želi da uđe u EU na temelju antifašističke borbe svih svojih građana.

On je istakao da Srbija poštuje Hrvatsku koja je njen sused, čak i kada ne misle isto o istim delovima istorije, ali da kada je reč o Jadovnu, Jasenovcu i Gradiški, i Srbija i Hrvatska i svaka druga zemlja na svetu, misle isto, “jer nije moguće drugačije misliti na stratištu ljudi i ljudskosti”.

“Na groblju braće moje ne mogu da dozvolim da bude ime hrvatsko i ime ustaško, jer to nije istina – Hrvat je čovek, ni bolji, ni lošiji od Srbina, Jevreja, Roma… a ustaša je zver i nešto što nema ljudskosti u sebi”, rekao je Vulin.

Ovo je, kako je saopštilo resorno ministarstvo, prvi put od kada je ustanovljeno obeležavanje godišnjice u okviru memorijalnog centra “Jadovno” da u ime Vlade Srbije prisustvuje ministar.

Pre komemorativnog skupa kod spomenika, kod Šaranove jame, mesta koje su tokom 1941. bačena tela 73 srpska sveštenika i drugih žrtava, vladika SPC Jovan Chulibrk služio je pomen dok je glavni rabin u Hrvatskoj Lućijano Moše Prelević čitao kadiš – molitvu za mrtve.

Počast stradalima odali su predsednici Saveza antifašitičkih boraca i Antifašista Hrvatske, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na žrtve se održava zahvaljujući angažovanju diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika Srbije u Hrvatskoj, Srpskom narodnom vijeću, Eparhiji gornjo-karlovačkoj SPC, Koordinaciji židovskih općina Hrvatske kao i Savezu antifašističih boraca i antifašista.

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag u istoriji je poznatiji kao “Jadovno”, bio je otvoren 21. aprila 1941. godine, a zatvoren je, na zahtev italijanske vojske između 15. i 20. avgusta iste godine

Jadovno je poznato kao mesto ljudske patnje i bola, a nalazi se u predelima Velebita karakterističnim po mnogim kraškim jamama.

Do sada je na osnovu arhivskih dokumenata ustanovljeno postojanje 32 bezdane jame – “bezdanuše”, stratišta Srba i Jevreja, među kojima su najistraženije Šaranova jama, jama Jamina i jama Sveta Ana.

Na Jadovnu se obnavljaju komemorativna okupljanja od 2009. godine a na predlog udruženja “Jadovno 1941.”, 24. jun je određen za Dan sećanja na Jadovno 1941.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.