D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 20.11.2023, Hrvatski sudovi u 12 godina nisu uspjeli pravomoćno osuditi zapovjednika zloglasne Manjače. Još ćemo mu i platiti

Nekadašnjem zapovjedniku logora ratnih zarobljenika Manjača, Ratku Andriću, koji je prošle godine nepravomoćno osuđen na petnaest godina zatvora zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zatvorenika zatočenih u nehumanim logorskim uvjetima – povrijeđeno je ustavno pravo na suđenje u razumnom roku.

Tako stoji u nedavno objavljenoj odluci Ustavnog suda, koji je Andriću zbog povrede prava odredio i naknadu od tisuću eura. Visokom kaznenom sudu je također naloženo da u roku pola godine donese odluku u njegovom predmetu, odnosno, odluči o žalbi koju je Andrić podnio na nepravomoćnu osuđujuću presudu. Naime, od početka provođenja istrage u ovom slučaju prošlo je gotovo dvanaest godina.

 

Zlostavljani i izgladnjivani u logoru

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, potpukovnik JNA Andrić – koji je preuzeo zapovjedništvo nad logorom Manjača u blizini Banja Luke u rujnu 1991. – naređivao je pripadnicima osiguranja logora da premlaćuju i izgladnjuju zarobljene pripadnike ZNG-a i MUP-a RH, njih 221. Jedan od njih, Stipe Rukavina, u nedostatku medicinske skrbi je preminuo.

Andrić je znao, navodi se u optužnici, da u logoru ne postoje minimalni životni uvjeti dostojni čovjeka; da se zarobljenike odvodi na ispitivanja prilikom čega ih se zlostavlja na različite načine. Tužitelji su naglasili kako unatoč svemu nije poduzeo ništa da spriječi takva nezakonita postupanja ili promijeni životne uvjete. Stoga je optužen za počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

 

Suđeno mu u odsutnosti

Kazneni postupak počeo je još 2011. godine rješenjem o provođenju istrage. No kako je Andrić državljanin Srbije – u tom trenutku umirovljenik iz Pančeva – bio je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Ispitan je putem međunarodne pravne pomoći na Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tvrdio je da nije kriv, da nije bio zapovjednik logora, već je po dužnosti tamo otišao u inspekciju.

Trebalo je proći sedam godina od početka istrage da se ostvare uvjeti za suđenje u odsutnosti, što je Andrić – vidljivo je iz kronologije cijelog postupka – pokušao osporiti svim dostupnim pravnim lijekovima. Vrhovni sud je, konačno, 2019. godine odbio žalbu i suđenje je moglo početi.

 

Još se čeka pravomoćnost presude

U slučaju su saslušani brojni svjedoci s potresnim pričama o surovim uvjetima kroz koje su prošli, provedeno je i medicinsko vještačenje, a Županijsko državno odvjetništvo je na samom kraju suđenja mijenjalo činjenični opis optužnice. Andrić je prije godinu dana, u studenom 2022. proglašen krivim. Osim petnaest godina kazne, naloženo mu je plaćanje i 59 tisuća kuna sudskih troškova.

Na presudu se žalio Visokom kaznenom sudu, ali i Ustavnom sudu zbog dugotrajnosti postupka. Iako je Ustavni sud naveo kako se radi o složenom predmetu u kojem je saslušan velik broj svjedoka, da je izvršen uvid u opsežnu dokumentaciju te je uvažena okolnost da se Andriću sudilo u odsutnosti – zaključili su da je ukupno trajanje postupka i okolnost da on još nije okončan, povreda prava da sud u razumnom roku odluči o Andrićevim pravima i obvezama.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.