D.I.C. Veritas

Tportal, Hina, 10.02.2023, Mlinarić: Okupio sam najbolje odvjetnike. Svakog mjeseca predat ćemo DORH-u dvije do tri prijave za ratne zločine

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić kazao je da će Centar dr. Ivan Šreter, na čijem je čelu, svakog mjeseca predati Državnom odvjetništvu (DORH) dvije do tri kaznene prijave za ratne zločine nakon što je u petak predao prve dvije prijave za zločine u Bijelom Polju i Vukovaru
U izvješću glavne državne odvjetnice za 2021. navedeno je 35 prijava za ratne zločine, što je premala brojka, smatra Mlinarić. Zbog toga će Centar dr. Ivan Šreter popraviti statistiku djelujući kao partner, a ne neprijatelj DORH-u, najavio je.

“Svakog mjeseca predat ćemo dvije do tri kaznene prijave, pravni tim rad na njima. Okupio sam najbolje odvjetnike koji poznaju Kazneni zakon, imamo toliko materijala da se bojimo da ćemo zatrpati DORH” izjavio je na konferenciji za medije.

Zastupnik Domovinskog pokreta predao je DORH-u prve dvije kaznene prijave za ratne zločine počinjene u Bijelom Polju (kod Požege) i Vukovaru 1991. godine.

“Par dana prije pada Vukovara, 13. studenoga, pogođen je ukrajinski teretni riječni brod. Poginula su dva Ukrajinaca, čija imena i prezimena stoje u prijavi, kao i imena onih koji su naredili taj zločin”, kazao je Mlinarić.

Žrtva u Bijelom Polju je preživjela zločin, ali je počinila samoubojstvo. “Nepravda i neprocesuiranje ratnih zločina dovodi do toga da ljudi dižu ruku na sebe”, rekao je.

 

‘Hrvatska mora procesuirati generalštab JNA’

Zastupnik Domovinskog pokreta napominje da Hrvatska mora procesuirati generalštab Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji je pripremao zločine, uz potporu političkog vrha Srbije. “Sve paravojne formacije koje su djelovale na području Hrvatske bile su neposredno pod zapovijedi JNA. Centar za to ima dokumente”, kazao je.

Mlinarić od DORH-a očekuje podizanje optužnice u dva navedena slučaja, dodavši da ne želi vjerovati da Državno odvjetništvo radi po nalogu političara. “Kad bi to tako bilo, ja bih se iselio iz takve države u kojoj Milorad Pupovac ili Andrej Plenković ili bilo tko drugi imaju utjecaj na DORH”, istaknuo je Mlinarić.

Dodao je da će se Centar dr. Ivan Šreter boriti da zarobljenici ratnih logora dobiju presudu i obeštećenje, “s obzirom da dosadašnje vlade po tom pitanju nisu napravile ništa”.

“S druge strane, srbijanski vojnici koji su bili u vojnom zatvoru Lora u Splitu dobili su milijunske odštete, preko 6 milijuna kuna isplatio im je Županijski sud u Splitu”, napomenuo je.

Mlinarić je najavio i mogućnost odlaska pred Europski sud za ljudska prava, a ukoliko u Strasbourgu izbori odštetu za žrtve srpskih ratnih logora novac će, kako je najavio, donirati djeci oboljeloj od malignih bolesti.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.