D.I.C. Veritas

TV N1, 09.07.2015., Sumnje u pošteno suđenje Draganu Vasiljkoviću [Video]

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas, rekao je za N1 da ne veruje da će Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj imati pošteno suđenje, kao i da je optužnica neosnovana.

“Koliko je to pravosudno smeće govore i sami tužioci Hrvatske koji su od 2009. godine, kad su usvojili novi Zakon o krivičnom postupku, više od 100 ljudi koji su bili osuđeni na najteže kazne, sami tražili obnovu postupka i onda odustajali od ponovnog suđenja”, kaže Štrbac.

I ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da sumnja da će Vasiljković, koji je danas stigao u Hrvatsku, imati fer suđenje.

On je dodao da bi bilo pravedno da Vasiljković bude izručen Srbiji i istakao da je to njegovo lično mišljenje, a ne stav Vlade Srbije.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da će, posle izručenja Hrvatskoj, Dragan Vasiljković biti predat pravosudnim telima i dalje procesuiran kao i svaki drugi osumnjičenik.

Pošto je Dragan Vasiljković, poznat i Kapetan Dragan, danas stigao u Zagreb, odakle sledi njegovo prebacivanje u Split, hrvatski ministar je na konferenciji za novinare potvrdio da se osumnjičeni za ratne zločine nalazi na teritoriji Hrvatske.

“Potvrđujem da je Vasiljković nakon duge pravne bitke izručen Hrvatskoj i da će dalje biti procesuiran kao svaki drugi osumnjičenik”, rekao je Miljenić i istakao da je ovo prvi put da je Australija izručila svog državljanina.

On je odbacio optužbe iz Beograda da jedan od vođa srpskih paravojnih jedinica u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje i ocenio neprimerenim da zemlja koja još nije ispunila minimalne uslove da počne pregovore s EU komentariše hrvatsko pravosuđe.

“U Hrvatskoj je pravosuđe nezavisno i može da obradi svaki predmet ma koliko on komplikovan bio“, naglasio je Miljenić.

Premijer Zoran Milanović izjavio je ranije danas, komentarišući Vasiljkovićevo izručenje, da svako ko je kršio ratno pravo mora da strepi da će odgovarati.

Splitski advokat Darko Stanić, koji je dodeljen Vasiljkoviću kao branilac po službenoj dužnosti, izjavio je novinarima da očekuje da će on oko 13.30 biti u Splitu i da bi sutra ujutro trebalo da razgovara s njim.

Stanić je objasnio da u roku od 24 sata Vasiljković treba da bude predat pritvorskom nadzorniku koji o tome obaveštava splitsko županijsko tužilaštvo, a u roku od 16 časova treba da bude osigurano njegovo prvo ispitivanje.

Tek posle toga, objasnio je advokat, sledi eventualni predlog za određivanje istražnog zatvora.

Stanić je rekao i da očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podiguta odmah pošto ga ispitaju tužitelji budući da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Splitsko tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u Kninu 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.