D.I.C. Veritas

TV N1, 21.01.2015., Može li slučaj Glavaš da uzdrma rovite odnose u regionu? [Video]

Nakon puštanja Branimira Glavaša iz zatvora u Mostaru, još je neizvesno kako će se okončati ovaj slučaj. Glavaš je rekao da neće izmicati hrvatskom pravosuđu, a konačnoj presudi nadaju se i prežveli, kao i porodice žrtava ubijenih u zločinima u Osjeku 1991. godine.

Ova priča, pravno, još nije završena. Branimir Glavaš pušten je na slobodu nakon što je sud BiH razmotrio odluku hrvatskog Ustavnog suda koji je ukinuo pravosnažnu presudu za ratne zločine. Na redu je hrvatsko pravosuđe, koje treba da odluči hoće li se Glavaš, i na koji, period vratiti u ćeliju.

Na tu odluku čekaju preživeli, ali i porodice žrtava zločina u Osjeku za koje se tereti Branimir Glavaš, koji je po izlasku iz mostarskog zatvora, gde je služio osmogodišnju kaznu, izjavio da njegov izlazak označava prvi korak ka dokazivanju “čistoće Domovinskog rata”.

Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra Veritas kaže da očekuje da će Vrhovni sud Hrvatske potvrditi prvostepenu presudu i eventualno izreći nešto blažu kaznu od osam godina uzimajući u obzir koliko je Glavaš vremena proveo u pritvoru i zatvoru.

“Utvrđeno je da je on bio mozak svega i svačega, njemu su direktno odgovarali svi oni ljudi, on ih je izabrao, sam ili po nekim svojim ljudima, i da su sprovodili njegove planove i naredne i njemu direktno odgovarali i nikom više”, kaže Štrbac.

Slučajevi poput Glavaševog imaju i drugu dimenziju. Mogu da uzdrmaju rovite odnose u regionu.

“Ovo je prilično loš signal od strane Ustavnog suda, ali ne treba ulaziti u argumentaciju, tu ima određenih argumenata koji govore u prilog tome da je i takvu presudu trebalo preispitati. Ona je priličnoi loša što se tiče odnosa u regionu i može biti pogrešno čitana kao nespremnost Hrvatske da se upusti u kažnjavanje onih koji su odgovorni za određene ratne zločine”, ističe Milan Antonijević.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.