D.I.C. Veritas

TV Pink, 09.02.2018, NOVO JUTRO Pravi trenutak za posetu predsednika Srbije Hrvatskoj – VUČIĆ IMA DOMINANTNU POZICIJU

Uoči posete Aleksandra Vučića Zagrebu, najavljene za 12. i 13. februar, stručnjaci saglasni u oceni da predsednik Srbije ima dominantnu poziciju, kao i da su pozivu “kumovali” strani faktori

Ratko Dmitrović, direktor televizije Ras ocenjuje da je poziv Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb iznenađenje i sigurno nije plod razmišljanja i promišljanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, već je ona dobila signal od neke od velih sila da bi bilo dobro da se sastane sa predsednikom Srbije, kao neka vrsta uzvratne posete nakon njenog dolaska u Srbiju.

- Treba realno sagledati situaciju, nije bilo ništa posebno zategnutih odnosa u poslednjih nekoliko meseci, to je bilo konstantno. Tu i tamo oni razbiju neku ćiriličnu tablu, nekom Srbinu prozor i to je nešto što se u Hrvatskoj dešava već 27 ili 28 godina. I ta proustaška histerija je normalno stanje, ali je čudno da je tu formulaciju “bahati četnik” upotrebio portal Index.hr koji je poznat za antiustaški portal – istakao je Dmitrović gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink.

Autor: Printscreen

On je ocenio da pozicija Vučića u toj poseti nije za strahovanje i da je on apsolutno dominantan.

- On dolazi kao predstavnik srpksog naroda, koji je Hrvatska proterala u brojci od 450.000. Ako bi neko trebalo da se oseća neprijatno, onda je to domaćin – naveo je Dmitrović.

Prema njegovim rečima, sve što se događa je posledica toga što Beograd ćuti nad definicijom rata u Hrvatskoj, kao i po pitanju ratne odštetete, te zbog toga što se potencira da je Srbija bila u poziciji agresora.

- Njihova definicija rata je da je Hrvatska je bila napadnuta od strane Srbije, a to je apsolutna laž. Jugoslavija je razbijena rat je počeo tako što su Slovenija i Hrvatska napravile secesiju – naveo je Dmitrić dodao da je obaveza državnika da to javno kažu.

Diplomata Zoran Milivojević napominje da se od momenta kada je upućen poziv da ne postoji saglasnost u vrhu Hrvatske.

 - Bitno je da vlada stoji na jednoj drugoj poziciji, a ona je ta koja vodi državu. Vrh HDZ, odnosno aktuelna vlada ne menja stav prema Srbiji i srpskom pitanju u Hrvatskoj – oni polaze od teze da je Srbija agresor i oni hoće tu tezu da nametnu kao politički stav na osnovu kojeg grade politiku – istakao je Milivojević za Novo jutro.

Kako je dodao, na osnovu te teze Plenković i izlazi sa zahtevom za odštetu, da se prihvati činjenica da je Srbija agresor.

Autor: Printscreen

- Poseta će proći u tom duhu, a to znači da će sva otvorena pitanja iz deklaracije, koju su potpisali Kitarović i Vučić u Beogradu ostati mrtvo slovo na papiru. Neće se promenti stav Hrvatske bez obzira na susret Vučića i Plenkovića, svako će ostati na svojoj strani jer je u vrhu HDZ ta politika zacrtana kao politika prema Srbiji. U ovom mandate vlade ne očekuje ozbiljniji prodor – dodao je Milivojević.

On je ocenio da je strani faktor imao utacaj na upućivanje poziva Vučiću da poseti Zagreb i dodao da se to jasno vidi iz reakcije američke ambasade. Strani faktor ima interesa da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

 - Ova poseta dolazi u pravom trenutiku. Srbija će ostati kao zemlja koja ima inicijativu, nastupa konstruktivno i nema problem da se otvore sporna pitanja, posebno imajući u vidu da se na prostoru Balkana očuva mir – zaključio je Milivojević.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac je dodao da se teza Hrvatske kosi sa definicjom agresije, jer ne može biti agresor neko ko je rođen u toj državi.

 - Treba razumeti Hrvate. Oni nisu imali državu nikada u istoriji, rekli su da su devedesetih godina prošlog veka ostvarili san. Imali su dobre sponzore i učitelje, mi im nismo mogli parirarti i izašli su kao pobednici iz tog rata –istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je jedina država u istoroko koja je iz rata izašla i kao žrtva i kao pobednik i taj imidž žele po svaku cenu da održe, jer je taj rat osnov njihove države – a označen je kao odbrana od agresije JNA.

Autor: Printscreen

On je ukazao da je poseta Vučića glavna tema i u hravstkim medijima, ali su oni najveću pažnju poklonili izjavi da će Plenković na dnevni red staviti pitanje ratne odštete. Kako je dodao, za njega je posebno iznenađenje to to se Plenković pozvao na Sporazum o normalizaciji iz avgusta 1996. godine.

 - Do juče se niko nije nikada pozvao na taj dokument.Izbeglice su jedva dočekale ovaj sporazum, jer njime predviđen njihov povratak. Taj dokument je u našu korist. U sporazumu piše da će u roku od šest meseci ugovorne stranke sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Utvrdiće se postupci ostavrivanja prava na pravičnu naknadu koji neće uključivati sudske postupke –ukazao je Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.