D.I.C. Veritas

TV Pink, 13.04.2022, ŠTRBAC ZA PINK: U Hrvatskoj je mnogo više govora mržnje, grafita i napada na Srbe nego što je zabeleženo [Video]

U Hrvatskoj je u prošloj godini zabeleženo 297 grafita govora mržnje, napadnuto je 26 lica srpske nacionalnosti i zabeleženo 506 govora mržnje nasilja istorijskog revizionizma prema Srbima u Hrvatskoj.

Predsednik dokumentarno-informacionog centra Veritas Savo Štrbac, kaže da je sve što se zna, samo deo realnosti. Kako je dodao, dvojica ljudi koji su napravili izveštaj, napravili su ih na osnovu medija, prijava sa terena i sl.

- Najmanje je još dva puta više tih grafita. Ono što zovemo revizionizam. To su svakodnevne pojave. Ovi grafiti su zabeleženi od strane hrvatskih medija, a njih ima godinama, po raznim terenima, koje niko ne briše. Šta god da je srpsko, tu se nalaze grafiti – rekao je on.

Kako kaže, u napuštenim selima se nekoliko Srba vratilo, gde su obnovljene kuće, a u svakom selu, nalaze se ztv “šerifi” koji imaju krda stoke, koja tamani sve što je srpsko.

- Ovo je samo manji deo onoga što se dešava – ponovio je Štrbac.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je govor mržnje svakodnevan, i da je u pitanju državna politika.

- Ti zabeleženi anti srpski incidenti su manjina. Pitanje je koliko je tu procenata. Na njihovim televizijama, oni o Srbiji govore negativno,a sve je to govor mržnje – dodao je on.

Kako kaže, Hrvati imaju ambiciju da budu prvi u srbofobiji.

- Piprci Zagreba su svuda prisutni, i u Bosni, Crnoj Gori… Milov režim potpuno preuzima tu antisrpsku politiku – objašnjava istoričar.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.