D.I.C. Veritas

Varazdinski.net.hr, 01.04.2020, Kakve uvjete imaju zatvorenici u Kaznionici u Lepoglavi? Kapetan Dragan opisao ju je kao najgore mjesto na svijetu

Kaznionica u Lepoglavi svako malo nađe se na ročištu Općinskog suda u Varaždinu, gdje bivši zatvorenici uz pomoć odvjetnika pokušavaju iskamčiti novac zbog, po njihovu mišljenju, neprimjerenih uvjeta boravka.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, nije propustio priliku ocrniti Hrvatsku čim je prešao granicu. Nakon što je u Kaznionici u Lepoglavi izdržao punu zatvorsku kaznu za ratne zločine, protjeran je iz Hrvatske uz rešenje o zabrani ulaska u zemlje EU na 20 godina. Kapetan Dragan opisao je kaznionicu kao najgore mjesto na svijetu.

Kaznionica u Lepoglavi svako malo nađe se na ročištu Općinskog suda u Varaždinu, gdje bivši zatvorenici uz pomoć odvjetnika pokušavaju iskamčiti novac zbog, po njihovu mišljenju, neprimjerenih uvjeta boravka.

Sve su te tužbe na Općinskom sudu odbačene jer je Kaznionica uspjela dokazati da nije prekršila zakon. Smještaj zatvorenika odgovara zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama, uvjeravaju u Kaznionici.

Za svakog zatvorenika u spavaonici moraju biti osigurana najmanje četiri četvorna i 10 prostornih metara prostora. Sve prostorije su čiste, suhe, opremljene dnevnim i umjetnim svjetlom koje omogućuje čitanje i rad bez smetnji za vid, imaju prekidač za hitne pozive i zaštitu od požara. Sobe imaju radijatore, a grijanje ovisi o klimatskim prilikama.

Temperatura u sezoni grijanja održava se danju na 22, a noću na 15 stupnjeva Celzijevih. Zatvorenici prema dnevnom rasporedu određeni dio dana borave izvan svojih soba, u radionicama ako žele raditi, u dnevnom boravku u kojem je televizor s dvadesetak programa ili na svježem zraku.

Kaznionica navodi da ima sanitarne uređaje koji omogućuju obavljanje fizioloških potreba u čistim i primjerenim uvjetima kad god zatvorenici to žele. Pitka voda uvijek je dostupna, u sklopu zajedničkog sanitarnog čvora na odjelu su u funkciji četiri tuša s toplom vodom koji su zatvorenicima dostupni tijekom cijelog dana.

Korištenje kupaonice nije ograničeno. Svi poslovi vezani za održavanje čistoće odjeće, posteljine, deka i ostalog rublja obavljaju se u praonici rublja. Deke se peru dva puta godišnje, a po potrebi i češće, posteljina svaki drugi tjedan, a donje rublje, ručnici i odjeća svaki tjedan. Predano rublje i odjeća opere se i osuši u jednom danu, tako da nema čekanja. Madraci i sva druga posteljina mogu se zamijeniti ako su oštećeni.

Zatvorenicima je omogućen odlazak u kaznioničku knjižnicu s više od 10.000 naslova, bavljenje rekreacijom, sportom, tjelovježbom, tako da zatvorenik veći dio vremena provodi izvan sobe. Mogu igrati nogomet, košarku, stolni tenis, baviti se atletikom, pa i boćanjem. Svi zatvorenici, od ustajanja u 6 ili 7 sati, pa do 23 sata ili ponoći, ovisno o dnevnom rasporedu, ne moraju boraviti u sobi, već im je kontinuirano omogućen alternativni boravak u ostalim prostorima s cijelim nizom organiziranih aktivnosti.

Zatvorenik je u sobi dužan boraviti samo tijekom noći. Ovisno o osobnim afinitetima, na raspolaganju su im aktivnosti u radnoj terapijskoj radionici, informatičkoj i glazbenoj sekciji, te sudjelovanje u vjerskim obredima.

Mikrobiološku čistoću objekata u kojima se priprema i poslužuje hrana zatvorenicima, kao i posuđa i pribora za jelo u kojem se poslužuje hrana, kvantitativnu i kvalitativnu energetsku vrijednost hrane kontrolira Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

U Kaznionici u Lepoglavi dnevno se priprema više vrsta obroka, od redovne prehrane do vjerske i dijetalne, a po želji pripremaju se i vegetarijanski obroci. Predstavnici zatvorenika uključeni su u rad povjerenstva za izradu jelovnika.

Oni koji su podizali tužbe protiv države zbog neprimjerenih uvjeta, najčešće su se žalili na pretijesni prostor, nedostatak svježeg zraka i danjeg svjetla, nemogućnost zaključavanja sanitarnih čvorova… Bivši zatvorenik kojem je tužba odbačena u veljači ove godine, tvrdio je da je boravak u zatvoru povrijedio njegova prava osobnosti u smislu potrebe za zdravljem, psihičkim zdravljem, intimom, privatnošću i – ljepotom.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.