D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 01.02.2015., Strahuju od izručenja kapetana Dragana

Svaki vojnik, na bilo kojoj strani da se borio, zaslužuje odgovarajuću odbranu. Pre dve godine sam prihvatio da branim Dragana Vasiljkovića jer sam se uverio da Australija i Hrvatska ne poštuju Ženevske konvencije

Svaki vojnik, na bilo kojoj strani da se borio, zaslužuje odgovarajuću odbranu. Pre dve godine sam prihvatio da branim Dragana Vasiljkovića jer sam se uverio da Australija i Hrvatska ne poštuju Ženevske konvencije.

Ovim rečima australijski advokat Majkl Den Mori, iz Melburna, objašnjava razloge zbog kojih je odlučio da bude branilac Kapetana Dragana. Mori je poznat po preuzimanju nemogućih slučajeva, poput odbrane ljudi zatočenih u američkom zatvoru Gvantanamo. Zvanično, Majkl Den Mori radi kao pravni konsultant za pitanja socijalne pravde u advokatskoj kancelariji “Šajn lojers”. Tokom 28-godišnje vojničke karijere služio je kao američki marinac, kao vojni tužilac, savetnik ministra odbrane i vojni sudija. Borio se za puštanje Dejvida Hiksa, optuženog za terorizam iz zatvora u Gvantanamu. O tom slučaju je objavio knjigu “U društvu kukavica”. Kaže da ga sudbina Vasiljkovića podseća na taj slučaj.

- Devet godina je zatočen, a nije osuđen za zločin – priča Mori za “Novosti”. – Većinu tih godina Vasiljković je držan u samici. To je jako uticalo je na njega. Posetio sam ga pre nekoliko nedelja. Upravo je proslavio 60. rođendan.

U međuvremenu, Kapetan Dragan je podneo poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o njegovoj estradiciji Hrvatskoj i na kršenja pravosudne procedure i ljudskih prava. Australija strepi da izruči Vasiljkovića kao svog državljanina. Jer, time će otvoriti pitanje zahteva drugih država za izručenjem australijskih vojnih plaćenika, koji su u tim zemljama počinili zločine, a skrivaju se na petom kontinentu.

Nedavno, pojedini australijski mediji su Vasiljkovića optužili da je u Glini 1993. godine navodno ubio nekog nemačkog novinara. Branilac Mori tvrdi da nema dokaza ni za jednu optužnici protiv Vasiljkovića.

ŽENEVSKA KONVENCIJA

KAO iskusan branilac, Mori veruje da će u slučaju Dragana Vasiljkovića pravda pobediti, ali se priprema i za situaciju da se to ne dogodi. – Nadam se da bi u tom slučaju hrvatsko pravosuđe pružilo Vasiljkoviću pošteno suđenje – kaže oprezno Majkl Den Mori.

- To ćemo znati jedino ako do suđenja dođe. Brine me i da li bi mu u Zagrebu bila pružena zaštita koju obezbeđuje Ženevska konvencija.

- Australija i Hrvatska se ne pridržavaju Ženevske konvencije, iako ga optužuju upravo za kršenje te konvencije – kaže Majkl Den Mori. – Vasiljković kao bivši vojnik nema status u zatvoru predviđen po Ženevskoj konvenciji. Australija i Hrvatska nisu obezbedili fakte za svoje optužnice. Nismo videli nikakve dokaze da je Vasiljković umešan u ubistvo dvojice ratnih zarobljenika.

Mori objašnjava:

- Postoje optužbe da su Vasiljković i neki vojnici pod njegovom komandom pogodili neke ratne zarobljenike. Da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih ratnih zarobljenika. Ta optužba ne sadrži imena navodnih žrtava. I treća optužba je bez dokaza, da su on i komandant tenka napali neki grad za vreme rata.

U žalbama koje je napisao advokat Majkl Den Mori traži poništenje odluke o ekstradiciji Kapetana Dragana. Tvrdi da je potpuno nejasno zašto Tribunal u Hagu nije optužio Vasiljkovića za ratne zločine, a Zagreb je to učinio dvanaest godina posle ratnih sukoba u Krajini.

- Optužbe se odnose na 1991. i 1993. godinu, a Hrvatska ga je optužila 2005 – kaže Mori. – Uz to je tvrdila da je Vasiljković begunac, što nije tačno, jer je bio javna ličnost sa poznatom adresom. Uhapšen je na nezakonit način. Od devet godina provedenih u zatvoru, samo je devet meseci bio na slobodi. Sve to je ozbiljan problem za australijsko i hrvatsko pravosuđe.

Od Vrhovnog suda Australije advokat Majkl Den Mori i njegov štićenik Kapetan Dragan traže da sankcioniše pravno nedopustivu situaciju da se Australija i Hrvatska dogovaraju oko Kapetana Dragana, a da on o tome nikada nije informisan, niti je bilo kako učestvovao u tom pravnom dijalogu. Od Vrhovnog suda se traži da se pruže dokazi za optužbe protiv Vasiljkovića, ili da se donese oslobađajuća presuda.

- Zahtevamo da Australija poštuje Ženevsku konvenciju. Tražimo od Hrvatske da pruži materijalne dokaze za najteže optužbe protiv Vasiljkovića – ističe Mori. – Vrhovni sud Australije će sledećih meseci nastaviti sudski proces. Obe strane će podneti mnogo dokumenata i argumenata za svoje tvrdnje. Očekujem da će Vrhovni sud Australije u aprilu početi da rešava ovaj slučaj.

ODGOVOR

KAKO “Novosti” saznaju, Australija priprema odgovor na zahtev Srbije da se Kapetan Dragan kao srpski državljanin isporuči Beogradu, a ne Hrvatskoj, u kojoj ne postoje uslovi za pošteno suđenje.

Marko Lopušina

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.