D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.08.2018, Venci za stradale u “Oluji”

U Novom Gradu obeležena 23. godišnjica zloglasne hrvatske agresije 1995. godine. U znak sećanja na egzodus i stradanja, simbolično spušteno cveće u Unu

U NOVOM Gradu i naseljima Tunjice i Svodna obeležena je 23. godišnjica stradanja Srba u agresiji Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu tokom vojne operacije “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Proterani hrvatski Srbi u znak sećanja na egzodus i stradanja, simbolično su sa “mosta spasa” u Novom Gradu, koji je današnja granica, spustili vence u reku Unu. Od 4. do 7. avgusta 1995. preko reke Une i “mosta spasa” Dvor – Novi Grad prešlo je više od 100.000 Srba.

Godišnjica egzodusa srpskog naroda obeležena je parastosom u hramu svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu i hramu Svetog Save u Svodni, a proterani Srbi zapalili su sveće prema “mostu spasa” na graničnom prelazu Novi Grad – Dvor, prema Hrvatskoj. Položeni su venci kod spomen-obeležja u naselju Tunjica i Svodna u znak sećanja na Srbe stradale u “Oluji”.

- Akcija “Oluja” karakteristična je i po tome što je stradalo više od 65 odsto civilnih žrtava, dok je u proseku u proteklom ratu to bilo 30 odsto. I dalje se traži 777 žrtava akcije “Oluja”. Prema podacima “Veritasa” stradalo je 1.861 lice, ali taj spisak nije konačan. Proteklu godinu dana tom spisku dodali smo tri lica. Na cesti od Gline do Dvora stradalo je gotovo 200 civila i da za to niko nije odgovarao – rekao je direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

On je istakao da je “Veritas” u saradnji sa partnerskim organizacijama u Hrvatskoj, pokrenuo postupak da zločini počinjeni u “Oluji” budu procesuirani pred Evropskim sudom pravde, za šta je u toku prikupljanje materijala.

TRAGEDIJA

DOGAĐAJI u avgustu 1995. su među najtragičnijim u novijoj srpskoj istoriji, sa posledicama koje se osećaju i danas. Tih dana 1995. godine Novi Grad pomogao koliko je mogao nesrećnim ljudima koji su bežali iz Republike Srpske Krajine. Srbi su sa širokog područja u Hrvatskoj napustili svoja ognjišta i lutaju RS, Srbijom i drugim zemljama. Žalosno je što nema naznaka da bi se bar deo njih mogao vratiti svojim kućama – rekao je načelnik opštine Novi Grad, Miroslav Drljača.

 

G. VILA

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.