D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 07.02.2019, CRKVA U HRVATSKOJ NAPALA SPC: Patrijarh Irinej na meti biskupa

Kaptol srpsku crkvu optužuje za ratno huškanje, razaranje i progon Hrvata. Pismo iz Zagreba dodatno će ohladiti odnose dveju država

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

HRVATSKA biskupska konferencija (HBK) obelodanila je protestno pismo koje je 18. novembra prošle godine uputila patrijarhu srpskom Irineju zbog učestalih javnih istupa poglavara SPC, ali i vladike bačkog Irineja (Bulovića) o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. U ovom dopisu hrvatski biskupi izneli su niz skandaloznih tvrdnji na račun Srpske pravoslavne crkve, koju su optužili za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj!

Povod za pismo su izjave srpskih crkvenih velikodostojnika iz 2017. i 2018. godine u kojima su oni komentarisali delovanje hrvatske crkve. Biskupi patrijarhu Irineju zameraju na njegovim stavovima, ali u izrazito oštrom tonu pravdaju ratne akcije hrvatske vojske tokom rata devedesetih. Srpsku crkvu članovi HBK optužuju za ratno huškanje, blagonaklon pogled prema ratnim zločinima, razaranjima i progonu hrvatskog stanovništva.

Nakon preciznog nabrajanja izjava i beseda visokog sveštenstva SPC kojima Kaptol nije zadovoljan, biskupi pišu:

“Vaša svetosti! Pitamo se, kakav bi mogao biti cilj i smisao vaših tvrdnji po kojima kod Katoličke crkve u Hrvatskoj i njezinih pastira ne postoji gotovo nikakvo dobro, nego samo zlo. U ne tako davnim vremenima slušali smo slične ocene i o Vatikanu i o papi. Međutim, danas čujemo pohvale papi Franji i Rimokatoličkoj crkvi, a pokude biskupima i Crkvi u Hrvatskoj. Ne razumemo namere Saopštenja sa poslednjeg zasedanja Sabora SPC u kome se javno razvrstavaju hrvatski biskupi i tumači ko je od njih dobronameran, a ko ne. Većina njih označena je ljudima neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike, bez objašnjenja na temelju čega se takvima smatraju”.

Svojim izjavama, kako tvrdi Hrvatska biskupska konferencija, Irinej u Hrvatskoj izaziva mržnju i otpor prema sebi, crkvi na čijem je čelu ali i prema “srpskim građanima u Hrvatskoj”.

U sedištu SPC u Beogradu u sredu nisu želeli da komentarišu navode iz pisma hrvatskih biskupa patrijarhu Irineju. “Novostima” je, međutim, rečeno da će stav Patrijaršije povodom kontroverznog pisma biti poznat narednih dana.

Prve, nezvanične, reakcije iz SPC na skandalozno pismo, međutim, govore da će ono dodatno ohladiti odnose dve crkve i ugroziti teško uspostavljen proces dijaloga i pomirenja.

- Pismo oslikava jednostran, ostrašćen i politizovan pogled na prošlost i sigurno ne doprinosi duhu dijaloga – kaže sagovornik “Novosti” iz episkopata SPC. – Sve jačem duhu netolerancije i isključivosti koji je već dugo prisutan u Hrvatskoj, objavljivanjem ovog pisma svoj doprinos je dala i Rimokatolička crkva. Javno proklamovanje ovakvih stavova dodatno će pogoršati položaj srpske crkve i naroda u Hrvatskoj.

Obelodanjivanje sadržaja internog pisma, napisanog pre četiri meseca, u crkvenim krugovima tumači se reakcijom Rimokatoličke crkve na sve brojnije argumente u prilog tezi o odgovornosti kontroverznog nadbiskupa Alojzija Stepinca za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Ovim potezom hrvatski biskupi želeli su da težište međucrkvenog dijaloga, koji je započeo raspravom o Stepincu, prebace na pitanja iz novije prošlosti.

OPTUŽUJU SRBIJU ZA RAT

U pismu biskupa naglašavaju se hrvatske žrtve, ali i žestoko optužuje Srbija za izazivanje rata:

“Posebnu težinu ima izjava Vaše svetosti da je nedavni rat mogla sprečiti Katolička crkva u Hrvatskoj. Nije ona imala nikakva uticaja na srpskog predsednika Slobodana Miloševića, na JNA, paravojne postrojbe iz Srbije, niti na druge koji su pokrenuli i vodili rat na hrvatskome tlu. Poznato je i da je većina srpskih političara, kao i Srpska crkva devedesetih godina, zastupala stav kako srpski narod ne može živeti sa hrvatskim u samostalnoj hrvatskoj državi nego isključivo u okviru zajedničke države, a ako to nije moguće, Srbi nemaju drugoga izbora nego da uzmu oružje u ruke”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.