D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 14.07.2016., U četvrtak sahrana Gorana Hadžića

Nekadašnji predsednik RSK Goran Hadžić biće sahranjen u četvrtak u Novom Sadu. Od ljudi koji su bili na čelu Krajine, živ samo Milan Martić

GORAN Hadžić (58), bivši predsednik Republike Srpske Krajine (RSK) i haški optuženik, biće sahranjen u četvrtak u 15.45 na Gradskom groblju u Novom Sadu. On je od posledica tromboembolije preminuo preksinoć u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine.

- Celog dana bio je izuzetno dobro raspoložen, šalio se, i ništa nije nagoveštavalo ono što se uveče dogodilo. Oko 17 časova mu je odjednom buknula noga i rekao je da mu nije dobro – opisala je, vidno potresena, za “Novosti”, poslednji dan Hadžićevog života njegova supruga Borislavka.

Neposredno pošto su stigli u Urgentni centar i nakon što je seo na stolicu u prijemnom delu, Hadžiću je pozlilo. Tromb koji se pokrenuo je, kako se ispostavilo, stigao do srca, i svi pokušaji reanimacije bili su uzaludni.

Hadžić je bio jedan od ukupno trojice predsednika RSK. U Hagu, gde ga je sud teretio za ratne zločine, bio je od 2011. do 2015, kada je, bez presude, pušten na privremenu slobodu zbog karcinoma na mozgu, koji, kako će se ispostaviti, ipak nije bio i uzrok njegove smrti. Pre otprilike mesec dana, Haški sud je i zvanično obustavio postupak protiv njega.

Preostala dvojica, Hadžićev prethodnik Milan Babić (1956-2006) i naslednik Milan Martić (61), imali su takođe tragične sudbine, doduše na potpuno različite načine.

Babić je, najpre, 2002. pristao da bude svedok tužilaštva u procesu protiv Slobodana Miloševića, da bi godinu kasnije, kada je i protiv njega podignuta optužnica, jedini od svih optuženih aktera rata u Hrvatskoj s Tribunalom sklopio sporazum o priznanju krivice. Posle toga je osuđen na 13 godina zatvora, da bi se u martu 2006. obesio u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Milan Martić je jedini krajiški predsednik koji je još živ. Njega je, u junu 2007, Tribunal osudio na 35 godina zatvora. Kaznu, u izuzetno lošim uslovima, izdržava u Estoniji, gde ne mogu da ga posećuju čak ni članovi porodice, a svi njegovi zahtevi da bude premešten u u neku drugu zemlju su odbijeni.

 

CRNI NIZ OPTUŽENIH SRBA

GORAN Hadžić je poslednji u nizu umrlih Srba optuženih ili osuđenih u Hagu. U pritvoru u Sheveningenu su, tako, tokom suđenja preminuli Slavko Dokmanović, Slobodan Milošević i general Zdravko Tolimir. Čekajući presude, na privremenoj slobodi umrli su generali Milan Gvero, Momir Talić i Đorđe Đukić. Najzad, general Mile Mrkšić preminuo je na izdržavanju 20-godišnje zatvorske kazne u Portugaliji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.