D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 18.04.2016., Veljko Marić pušten na privremenu slobodu zbog operacije

Hrvatski ratni veteran Veljko Marić koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, privremeno je pušten na slobodu u trajanju od tri meseca radi lečenja

Hrvatski ratni veteran Veljko Marić koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, privremeno je pušten na slobodu u trajanju od tri meseca radi lečenja, prenela je danas regionalna TV N1.

Kako se navodi, Marić je pušten kako bi bio operisan.

Kaznu je služio u zatvoru u Glini, a prema rešenju suda nakon tri meseca moraće da se vrati na izdržavanje kazne.

Marić je u Srbiji osuđen zbog ubistva Petra Slijepčevića 1991. godine. Uhapšen je u aprilu 2010. prilikom prelaska srpsko-bugarske granice. U Hrvatsku je prebačen početkom juna prošle godine nakon dugih pregovora dve države.

 Optužnica, podignuta u avgustu 2009. godine, Marića je teretila da je “kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija prilikom akcije ‘ćišćenja’ sela Rastovec 31. oktobra 1991. u uniformi i naoružan ušao u kuću porodice Slijepčević gde je u Petra Slijepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane”.

Marić je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora po spornom Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatska od Srbije traži ukidanje tog zakona što je dovelo do napetih odnosa dve države.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.