D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19.12.2016., Savo Štrbac: Linta, biraj televiziju!

Da li ću podići tužbu za klevetu protiv poslanika, sam ću odlučiti

REAGOVANjE povodom teksta “TV duel ili tužba” (9. 12. 2016), koji je napisao Miodrag Linta, predsednik Saveta Srba iz regiona

Nije moj napad na “lik i delo” samozvanog lidera svih Srba iz regiona počeo kao reakcija na njegovu “jedinu i jasnu osudu sramne i ponižavajuže nagodbe koju je grupa krajiških Srba iz SAD sklopila pred Federalnim sudom u Čikagu uz aktivnu podršku Save Štrpca”.

Upravo sam ja preneo novinarima ovoga lista i krajnji ishod postupka koji je okončan nagodbom, a koji je objavljen 2. novembra pod naslovom “Krajinskim Srbima genocida od pomagača ‘Oluje’ 1,4 miliona dolara”.

Verujem i da se čitaoci sećaju članka objavljenog u ovom listu 7. maja 2015. godine pod naslovom “Privatizacija svih problema izbeglih”, u kojem, pored mene, o Lintinom “liku i (ne)delu” govore i R. Matijaš i M. Budimir, čija udruženja su okupljala više izbeglica nego njegova Koalicija. Upravo je taj članak bio razlog da me prozvani Linta sačeka na “nekoj krivini”, i eto, dočekao je pomenutu nagodbu. No, promašio je metu.

Njegovi dokazi za moju navodnu nečasnu rabotu su “najvećim delom sastavljeni od njegovih (tj. mojih) citata iz intervjua i autorskih tekstova objavljenih u srpskim medijima”. Ima li Linta ikakav drugi dokaz za tako teške optužbe, npr. tekst nagodbe ili izvode iz tokova novca? Naravno da nema. Ali šta će njemu dokazi? Njega ionako štiti poslanički imunitet. A ta nagodba takva kakva je, iako 7.500 puta manji od traženog, ipak je dobijeni iznos za 850.000 dolara veći od njegovog doprinosa krajiškim izbeglicama.

“Veritas” je poslovni prostor dobio od Savezne vlade SRJ – Komisije za administrativna pitanja, preko ugovora o zakupu poslovnih prostorija još u februaru 1998. “Veritas” je osnovan 29. decembra 1993. u Kninu, a od avgusta 1995. nalazi se sa glavnom kancelarijom u Beogradu i sa predstavništvom u Banjaluci. “Veritas” od osnivanja nije menjao ni naziv ni opis poslova i zadataka. Ja sam lično zagovarao, i toga pravila se strogo držao, da “Veritas” mora ostati van politike, jer rezultate njegovog rada koriste razni državni organi, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. Odgovor zašto “Veritas” ne plaća zakupninu očito se nalazi u njegovom značaju za Srbiju i Srbe.

Upravo sam ja u svom tekstu, na koji Linta reaguje, objasnio zašto “Veritas” nije potpisao peticiju, ali i zašto sam je ja lično potpisao. A po najnebuloznijoj tvrdnji “muljatora” Linte ispade da bi njegova peticija sprečila ulazak Hrvatske u EU samo da je “Veritas” stavio svoj pečat na niz od 101 organizacije. Zar nije apsurd kad dokazani i plaćeni “pouzdani partner” hrvatske vlade optužuje “Veritas” da je “radio protiv interesa proteranih Srba”?

A šta imamo kod Linte? Teško je i nabrojati sve njegove nevladine i političke organizacije, koalicije i saveze, i u Srbiji i u regionu. Pored, u ranijem tekst navedene, tri NVO, Linta sa svojim najbližim saradnicima ima i četvrtu: Udruženje izbeglih i prognanih lica u Hrvatskoj, registrovano 2013, čiji je predsednik Mile Šapić. Dakle, Linta i Šapić, kolporter njegovih novina, ukupno imaju, na istoj adresi i na istom fiksnom telefonu, četiri NVO. Naravno da sve četiri imaju svoju registraciju i organe upravljanja, s tim što je Linta predsednik UO SDF i predsednik Saveza Srba iz regiona (registrovan 2015), a Šapić predsednik, pored pomenute NVO, i Koalicije, koju je preuzeo od Linte u novembru prošle godine.

Lično sam nekoliko puta video Šapića kako na promocijama nekih autora, i to veoma značajnih dela, utrpava svakom posetiocu primerke “Srpskog kola”. Primetio sam da se, videvši me, i zastedio, jer je, čini mi se, i sam shvatio da nije kulturno na tuđim promocijama promovisati svoja dela. Zaista mi nisu godili bilo kakvi tekstovi iz tih novina, jer ih jednostavno nisam ni čitao. Prelistao sam ovaj zadnji, oktobarski broj, a voleo bih da nisam. Novine su panegirik “najvećem, najboljem, najlepšem, najpametnijem … Srbinu”.

Linta je, za razliku od mene, javni funkcioner, i to najvišeg ranga, i za to sam mu u ranijem tekstu postavio logična i jednostavna pitanja na koja se uopšte nije ni osvrnuo. Zato mu ih ponovo postavljam:

Zašto je Koaliciju, koja mu je donela mesto narodnog poslanika, barem formalno napustio, i to nekoliko meseci pred ovogodišnje vanredne parlamentarne izbore? Koga to onda predstavlja u novom sazivu Skupštine Srbije ako je napustio koalicioni sporazum sa SNS, na čijoj listi je i sada kao koalicioni partner ušao u Skupštinu? Zar nije u sukobu interesa kad kao narodni poslanik i potpredsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije ima i organizaciju, svejedno nevladinu ili političku, koja se zove Savez Srba iz regiona?

Sa velikim zadovoljstvom prihvatam Lintin poziv za TV duel. Izazivaču prepuštam izbor i TV kuće i vreme duela. Da li ću i kada ću podići tužbu za klevetu protiv narodnog poslanika, sam ću odlučiti. Poslanički imunitet ne traje doveka. Ali zato on nema prepreka da tuži mene kao običnog građanina.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.