D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 23.04.2017., Nova “Oluja” oduvala Srbe iz Hrvatske

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA

Najmlađa članica Evropske Unije donela propise koji ovoj državi omogućavaju da se na perfidan način “oslobodi” nepoželjnih građana

MEĐU mnogobrojnim temama koje tresu Hrvatsku, od “Agrokora” do table u Jasenovcu, lokalnih izbora i nezapamćenih gužvi na granicama, podatak da je 67.000 hrvatskih Srba izgubilo građanska prava prošao je potpuno nezapaženo. Isto kao i onaj da je u Kozaperovici kraj Gline pretučen povratnik Milan Radić, da bi mu uzeli šezdesetak evra, sve što je u kući imao od imovine.

A “odjavljeni” Srbi začuđeni su i ogorčeni, poput jednog građanina iz Lipika koji je došao da prijavi rođenje svog tromesečnog sina i saznao da ga je hrvatska policija jednostavno “otpisala”. Sve zbog toga što je nekoliko dana ranije policajac zakucao na vrata njegove porodične kuće i nije ga tamo zatekao.

- To je lov na ljude – poručuje ovaj nesrećni čovek, koji nema nikakve šanse u ratu s hrvatskom birokratijom. – Imam brata u Beogradu, ali godinama nisam bio tamo. Sve vreme živim ovde, a sada sam odjavljen.

Ne samo što on nije jedini, nego su opet uobičajene slike policajaca koji “češljaju” mesta gde Srbi najviše žive, pre svega oko Vukovara, da im kucaju na vrata i proveravaju gde su. Svi s kojima smo razgovarali kažu da je glavni cilj da se spreče građani srpske nacionalnosti da glasaju na predstojećim majskim lokalnim izborima u Hrvatskoj.

A sve je počelo prošle godine, kada je najavljena velika akcija brisanja “lažnih prebivališta”. Tada je rečeno da će biti izbrisano 50.000 ljudi, ali brojka je već sada premašila 67.000.

- Ovo je problem koji druge vlade nisu želele da reše – grmeo je tada aktuelni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, koji ovih dana kritikuje “velikosrbe” da uzdižu taj problem do nebesa i tvrdi da se sve radi po zakonu.

Ne pomaže ni to što lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac objašnjava da su odjavljeni i oni koji stalno žive u Hrvatskoj i Srbiju nisu videli godinama. To što mnogi Srbi u Hrvatskoj žive u neljudskim uslovima, u siromaštvu za koje nisu sami krivi, pa preko zime spas potraže kod porodica i najbližih po celoj Evropi, dovoljan je argument za sadašnju hrvatsku vlast da ih se zauvek “reši” i oduzmu im lične karte. Nešto što su Slovenci uradili mnogo ranije, uništivši živote mnogim nesrećnim ljudima.

Policija revnosno sprovodi provere, pa nekima kuca na vrata više puta, iako su ih u međuvremenu našli na prijavljenim adresama. Pupovac kaže da je to maltretiranje, a policija da je reč o upravnom postupku po zakonu. MUP tvrdi da je tako izbrisano 80.000 ljudi, a to što je među njima gotovo 70.000 Srba, policija objašnjava činjenicom da njima nije važna nacionalna pripadnost. A brojke onda postaju nemilosrdne, pa banke koje postavljaju automate za podizanje novca odbijaju da ga postave u Srbu kraj Gračaca, jer “tamo više niko ne živi”. Pre rata, bilo je oko 500 Srba, a sada ih je manje od sto.

- Pokošeni smo, brisanje iz evidencije gore nas je pogodilo od biologije i starenja srpskog stanovništva u Hrvatskoj – tvrdi Mladen Kulić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Svi koji poznaju situaciju u Hrvatskoj svesni su da će se trend smanjivanja broja Srba u Hrvatskoj nastaviti. Pre devedesetih bilo ih je gotovo 600.000, sada ih je 186.000, što je za 68 odsto manje. Broj preostalih Srba ne garantuje im ni osnovna prava iz ustavnog zakona, a mnogi sada neće moći ni da glasaju. O problemima koji muče povratnike niko ne govori, a mladi beže iz Hrvatske jer ne mogu da dođu do posla.

LANE SAMO 48 POVRATNIKA

PODACI pokazuju da je Srba znatno manje i u velikim gradovima. U Zagrebu ih sada živi 17.500, Rijeci 8.400, Osijeku 6.700, Karlovcu 4,400, a Puli 3.400. Istovremeno, prošle godine u Hrvatsku se vratilo samo 48 povratnika srpske nacionalnosti.

Jurica Kerbler

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.