D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 30.06.2015., Vladislav Jovanović: Sudar na Ist riveru

Vrlo inteligentnim diplomatskim potezom, Ruska Federacija je odgovorila na predlog britanske rezolucije koja bi trebalo da se nađe na dnevnu redu zasedanja Saveta bezbednosti UN

VRLO inteligentnim diplomatskim potezom, Ruska Federacija je odgovorila na predlog britanske rezolucije koja bi trebalo da se nađe na dnevnu redu zasedanja Saveta bezbednosti UN.

Moskva nije nastupila sa pozicije svetske sile zapretivši vetom, već je konstruktivno predložila svoj kontradokument koji ide u prilog suštinskom pomirenju u regionu.

Za razliku od londonskog teksta, koji je usmeren protiv srpskog naroda i opstanka Republike Srpske, Rusija štiti Dejtonski sporazum i osuđuje sve zločine, bez obzira na to na kojoj su strani. Dakle, zaštitom “Dejtona”, Moskva brani opstanak RS, kako je to i predviđeno mirovnim sporazumom.

Dok Velika Britanija uz pomoć SAD i ostalih članica SB UN vrši politički pritisak na Beograd i Banjaluku, kako bi Srebrenica postala paradigma za sve prošle i buduće genocide, Moskva osuđuje zločine bez političkih i geostrateških pretenzija. Tu je njena pozicija u ovom trenutku pravno, politički i moralno nadmoćna.

Procenjujem da će sada početi intenzivne konsultacije velikih sila, iza zavese, kako bi pokušali da nekako pomire stavove i nekako dođu do zajedničkog teksta. Ipak, mislim da Zapad neće pristati na odbranu “Dejtona” i na izbacivanje reči genocid.

Zato smatram da bi epilog moglo da bude neko šturo zajedničko saopštenje, uoči obeležavanja Srebrenice, koje bi bilo načelno i ne bi zalazilo u ove sporne detalje.

To bi bilo i izlazna strategija za Moskvu i London kako njihovi tekstovi ne bi bili suočeni sa vetom i da bi se izbegao žestog sudar u Njujorku.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.