D.I.C. Veritas

Večernji list, 01.02.2012, Prekinuto suđenje Hrastovu za ubojstvo 13 srpskih vojnika 1991.

Na idućem ročištu sudsko vijeće Vrhovnog suda trebalo bi neposredno ispitati još niz svjedoka od kojih bi neki trebali stići i iz Srbije, a doktor Josip Škavić treba obaviti i dopunu medicinskog vještačenja.

Suđenje Mihajlu Hrastovu u slučaju Koranski most, koje se održava na Vrhovnom sudu, prekinuto je na neodređeno vrijeme. Na idućem ročištu sudsko vijeće Vrhovnog suda trebalo bi neposredno ispitati još niz svjedoka od kojih bi neki trebali stići i iz Srbije, a doktor Josip Škavić treba obaviti i dopunu medicinskog vještačenja.

Podsjetimo da je riječ o jednom od najduljih procesa u povijesti hrvatskog pravosuđa u kojem je od događaja koji se opisuju u optužnici prošlo više od 20 godina, zbog čega ga nazivaju i milenijskim suđenjem. Hrastov je dosad tri puta oslobođen na Županijskom sudu u Karlovcu. O ubojstvu 13 pripadnika srpskih paravojnih formacija na Koranskom mostu na ulazu u Karlovac 21. rujna 1991. više je puta raspravljano i na Vrhovnom, pa čak i na Ustavnom sudu.

Na ročištu su ponovno saslušani Goran Čerkez i Darko Grujić, jedni od ključnih svjedoka. Oni su ponovili svoja dosadašnja svjedočenja, a ispitani su i vještaci Damir Tomašek i Josip Škavić. Posebno je dojmljivo i nabijeno emocijama bilo svjedočenje Gorana Čerkeza.

– Ovdje sudite za ratni zločin čovjeku koji je zapravo heroj. On je heroj ne samo za Karlovac nego za cijelu Hrvatsku – rekao je Čerkez.

Obrana je predložila saslušanje Svetozara Šarca, Duška Mrkića i Branka Mađarca koji su tvrdili da su bili te noći na mostu, no obrana je kasnije upozoravala na niz nelogičnosti u njihovim svjedočanstvima. Ponovno će se saslušati i Alenko Ribić, Hrastovljev suborac, te Rudolf Brlečić koji je kao nekadašnji časnik JNA imao neposrednih spoznaja o planovima okupacije Karlovca. Na kraju je sud prihvatio sve prijedloge za dopunu dokaznog postupka koje je predložila obrana.

– Zadovoljni smo što je sud istog mišljenja kao i mi, usprkos protivljenju Državnog odvjetništva. Vjerujem da ćemo na kraju još jednom dokazati sve ono što smo u ovom, iznimno dugotrajnom postupku ustrajno ponavljali. Žao mi je tek što naš branjenik mora još jednom prolaziti sve ovo jer sam siguran da 99 posto ljudi ne bi izdržalo sve što je on izdržao proteklih  godina – rekao je Krešimir Vilajtović, odvjetnik Mihajla Hrastova.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.