D.I.C. Veritas

Večernji list, 01.12.2015., Započele ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu

- Riječ je o osobama koje su pronađene prilikom humane asanacije ovog području, a nakon akcije Oluja. Pokopane su u skladu s pravilima struke i Ženevskim konvencijama pa očekujemo da će identifikacija biti lakša nego inače – rekao je ministar branitelja Predrag Matić

Započele su ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu, gdje je pokopano više desetina osoba stradalih u akciji Oluja.

- Riječ je o osobama koje su pronađene prilikom humane asanacije ovog području, a nakon akcije Oluja. Pokopane su u skladu s pravilima struke i Ženevskim konvencijama pa očekujemo da će identifikacija biti lakša nego inače – rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši kako, prema podacima koje imaju, očekuju ekshumaciju 50-ak posmrtnih ostataka.

Prema izjavama mještana na tom groblju nalaze se neke masovne grobnice, ali i dva vidljiva reda označenih grobova, na kojima su bili križevi s oznakom NN koji su u međuvremenu istrunuli. Osim određenog broja vojnika tzv. RSK poginulih u Oluji, tu su, pretpostavlja se, pokopani i stradali civili iz kolone izbjeglica s Korduna koji su poginuli na području Dvora.

Ekshumacije će trajati 15-ak dana, uzet će se uzorci za DNA analizu te će tijela ponovo biti pokopana obzirom da nema mjesta više nema u smještajima neidentificiranih žrtava na Mirogoju i Osijeku.

- Nakon pozitivne DNA identifikacije ćemo tijela opet iskopati i predati obiteljima – rekao je ministar Matić.

Na ekshumaciji je bio prisutan i Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije.

- Sukladno međudržavnom dogovoru ova je lokacija bila za nas od posebnog interesa zbog većeg broja pokopanih osoba - rekao je Odalović.

Hrvatska traži još 1591 državljanina nestalog u Domovinskom ratu.

- Bez obzira na nacionalnost za svima tragamo jednakim intenzitetom– rekao je ministar Predrag Matić.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.