D.I.C. Veritas

Večernji list, 03.09.2013., S. Štrbac traži sankcije protiv RH ‘zbog šovinizma i fašizma’

Direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas Savo Štrbac mudrovao je pred beogradskim novinarima da prosvjedi u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih ploča “predstavljaju šovinističke i fašističke ispade” i da bi zbog toga EU morao zaprijetiti Hrvatskoj sankcijama.

– To nisu nacionalistički ispadi, oni su šovinistički, a ja bih išao i korak dalje i rekao – i fašistički – grmi Štrbac komentirajući najnoviju histeriju u Hrvatskoj protiv ćirilice. Štrbac dodaje da “prosvjednici protiv ćirilice, među kojima se mogu vidjeti i neki ‘crnokošuljaši', prosvjedujući zbog tog pisma, polaze od pogrešnog stava da je ćirilica vezana samo za Srbe” jer, kako on kaže, to je pismo više slavenskih naroda te je “pogrešno poistovjećivati to pismo sa Srbima i događanjima u ratu”, ali “pogrešno je i to što se 18 godina nakon rata na ovakav način ponaša veći broj, ako ne i većina stanovnika Hrvatske”.

Štrbac procjenjuje da će još trajati “natezanje” vlasti i protivnika ćirilice pa je pozvao EU neka zaprijeti Zagrebu sankcijama kao što je to, kako kaže, učinila u slučaju “lex Perkovića”.

On predviđa da će se “Hrvati dozvati pameti” i uvesti ćirilicu, ne zato što je žele već zato što će ih prisiliti EU, ali očito nije čuo današnju vijest iz Europske komisije koja kaže da su pitanja dvojezičnosti u nadležnosti svake države, članice Unije. 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.