D.I.C. Veritas

Večernji list, 09.02.2018, Vučić ne dolazi sam, stižu i predstavnici 30 ključnih srpskih firmi

Hrvatska predsjednica i predsjednik Srbije, kao i izaslanstva razgovarat će o nestalima koji su humanitarno, a ne političko pitanje.

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravit će predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će u ponedjeljak sa svojim izaslanstvom sletjeti u prijepodnevnim satima u zračnu luku dr. Franjo Tuđman, no svečani doček bit će organiziran na Pantovčaku. Nakon dolaska dvoje predsjednika održat će tête-à-tête susret, a potom će se sastati izaslanstva, nakon čega će predsjednici dati izjave za medije. Nakon toga je predviđen odlazak Vučića na sastanak s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem. Potom će samo prijeći iz Banskih dvora u zgradu Hrvatskog Sabora gdje će razgovarati sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U ranim poslijepodnevnim satima predsjednik Vučić će opet zajedno s predsjednicom Grabar-Kitarović otići u Hrvatsku gospodarsku komoru gdje će biti održan zajednički gospodarski forum. Iz Srbije dolazi delegacija od predstavnika trideset ključnih tamošnjih firmi koje su zainteresirane za suradnju s hrvatskim tvrtkama, a Hrvatsku će predstavljati predstavnici petnaestak tvrtki. Govore će održati dvoje predsjednika kao i predsjednici komora Burilović i Čadež.

No tu neće biti kraj aktivnostima predsjednika Srbije. Iza toga će posjetiti Mitropoliju SPC u Zagrebu i održati sastanak s mladim predstavnicima srpske zajednice.  Na kraju dana predsjednica će organizirati svečanu večeru za izaslanstva i uzvanike. Drugog dana svog službenog posjeta Hrvatskoj, predsjednik Vučić posjetit će i obići srpsku zajednicu u općini Gvozd u Vrginmostu, a predviđeno je i da im preda poklone. Riječ je o raznoj opremi za školu. Planiran je i posjet u dvije tamošnje obitelji te razgovor s ljudima iz srpske zajednice.

Poslije obilaska terena Vučić se vraća u Zagreb gdje će u KD Lisinski biti održana velika skupština Srpskog narodnog vijeća na čije je održavanje pozvan i cijeli državni vrh Hrvatske. Vučića će službeno ispratiti prema aerodromu. Zanimljivo je da će na prijedlog hrvatske strane u delegacijama biti predstavnik Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, a da će u sastavu beogradske delegacije biti predstavnik Hrvata u Srbiji – Tomislav Žigmanov.

Hrvatska predsjednica i predsjednik Srbije, kao i izaslanstva (a u hrvatskom će biti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić), razgovarat će o nestalima koji su humanitarno, a ne političko pitanje. Govorit će se o usuglašenim brojkama nestalih Hrvata i Srba koji su državljani Hrvatske (kojih je na popisu 1945) te državljana Srbije (150). Na razgovorima će sudjelovati i predstavnici udruga nestalih – s hrvatske strane gospođa Alvir, a iz Srbije gospođe Šajatović i Đukić. Jedna od tema razgovora bit će i politička zastupljenost Hrvata u Vojvodini i na razini Srbije. Predsjednici će razgovarati i o graničnim pitanjima kao i o suradnji oko političke stabilnosti na cijelom prostoru jugoistoka Europe.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.