D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.02.2017., Vrhovni sud povisio Tomislavu Merčepu kaznu za godinu i pol dana

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića u svibnju 2016. nepravomoćno jeosudilo Merčepa na pet i pol godina zatvora jer nije spriječio svoje podređene u odvođenju i ubijanju civila

Vrhovni sud povisio je kaznu Tomislavu Merčepu za godinu i pol dana, pa je zamjenik ratnog ministra policije pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima počinjenim 1991. na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zdravka  Majerovića  u  svibnju  2016. nepravomoćno je osudilo  Merčepa na pet i pol  godina zatvora jer nije spriječio svoje podređene u odvođenju i ubijanju civila. Prema optužnici, Merčep se teretio za  nezakonito  uhićenje 52 osobe. Od tog broja ubijene su 43 osobe, tri se vode  kao  nestale,  dok  je  šest osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja kojima  su bili izloženi. Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo da niži  sud nije dovoljno otegotnim cijenio što se Merčepu stavljalo na teret ubijanje civila srpske nacionalnosti kroz jedan duži period i na osobito brutalan način.

- Prvostupanjski sud propustio je cijeniti kako je kazneno djelo ostvareno u vrijeme najžešćih borbi hrvatskih branitelja protiv agresora; bivše JNA i naoružanih  vojnih  i  paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva potpomognutih  dragovoljcima  iz  ostatka bivše Jugoslavije. Ovakva kršenja pravila međunarodnog prava, naravno nisu bila niti su mogla biti u funkciji obrane  od agresora već suprotno. Kaznom zatvora o trajanju od sedam godina moći će se izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te će se utjecati  na  počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecat će i na sve   ostale  da  ne  čine  kazane  djela,  kao  i  na  svijest  građana  o pogibljenosti  takvog  kaznenog  djela  – stoji među ostalim u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Viši sud nije prihvatio navode iz Merčepove žalbe da su intervjui koje su s njim  radili  različiti  novinari,  a  koji  su  kao dokaz priloženi spisu, nezakonit dokaz. Merčep je, naime, u žalbi tvrdio da je riječ o nezakonitim dokazima  jer  ti  intervjui nisu autorizirani. No Vrhovni sud smatra da je riječ  o  klasičnim intervjuima,  objavljenim u raznim medijima, o čemu su iskazivali  i  novinari  koji  su ih radili. Po stavu Vrhovnom suda, ocjena valjanosti  tih  dokaza nešto je što kao i sve druge dokaze, ocjenjuje sud, no riječ je o zakonitim dokazima. Nije prihvaćen ni Merčepov navod da mu je povrijeđeno  pravo  na  obranu, kao ni  to da  je  sud  pogrešno utvrdio činjenično stanje.

Ivana Jakelić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.