D.I.C. Veritas

Večernji list, 26.09.2012., Ivica Kostović: Nikada nisam čuo da su u Kerestincu bili zarobljenici

– O Kerestincu ništa nisam čuo ni znao. Nisam nikada čuo ni da su tamo bili zarobljenici, a Kerestinec mi je bio poznat samo kao raketna baza – ustvrdio je Ivica Kostović, nekadašnji član sanitetskog stožera i Komisije za nestale i zatočene, svjedočeći danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Stjepanu Klariću i drugima optuženima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima u Kerestincu.

Kostović je tek kazao da je jednom bio u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj, no tamo kako je rekao nije vidio zatočene osobe, a nije čuo ni da je bilo zlostavljanja.

– U Gajevu smo otišli ja i Stjepan Adanić, pomoćnik ministra obrane. On je bio nadležan za zamjenu zarobljenika, a tražili smo vojne osobe da ih razmijenimo s jugoslavenskom stranom. Pretpostavljam da je zapovjednik zatvora u Gajevoj bio Stjepan Klarić jer mi ga je Adanić predstavio kao glavnu osobu i to kao satnika – kazao je Kostović.

Da je Klarić bio zapovjednik i u Kerestincu, potvrdila su i dvojica liječnika koja su tamo odlazila pregledavati vojne zarobljenike. Boris Blažeković, kao liječnik u Kerestincu je bio šest ili sedam puta, a u prosincu 1991. tamo je vidio trojicu zarobljenika u odorama tadašnje JNA. Prema priči stražara, riječ je bila o osobama koje su uhićene pokraj Bosanskog Broda jer su zalutale na hrvatski teritorij.

– Jedan od njih imao je frakturu podlaktice, a drugi povrede pluća i ozljede po tijelu. Zbog toga su obojica prevezena na Sveti Duh, a pričalo se da su dečki koji su ih uhitili malo pretjerali – kazao je Blažeković. Dodao je da na drugim osobama koje je pregledavao nije uočio bilo kakve ozljede.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će na klupu za svjedoke ponovo sjesti Josip Perković, bivši načelnik Sigurnosno-informativne službe (SIS-a). Perković će ponovno svjedočiti jer ga je Dobroslav Gračanin, koji je iskazivao u srpnju, označio kao jednu od osoba koja ga je tijekom zatočeništvu u Kerestincu tukla.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.