D.I.C. Veritas

Večernji list, 28.01.2014., ‘Morali smo dirati prst i uho koje je odrezao’

Za iživljavanje nad 20 civila terete se osmorica milicajaca SAO Krajine. Šest je zatočenika preminulo

Milicajac Slobodan Borjanić nožem je, tereti se, odsjekao prst Darku Sanjickom i zarezao ga iza desnog uha. Nije mu to bilo dosta pa je ostale zatočenike tjerao da dodirnu odsječeni prst.

– Pokazivao je i ljudsko uho koje je nosio u džepu i koje su svi morali dotaknuti da se uvjere da je pravo – posvjedočit će Mato Guberović 20 godina poslije. I on je žrtva stravičnog zlostavljanja u improviziranim zatvorima u Staroj Gradiški i Okučanima krvave ratne jeseni 1991.

Borjanić je nesretnog Darka, piše u optužnici, potom odveo u drugu prostoriju i premlatio. Jauci su se čuli u drugoj ćeliji, gdje su parali uši prestravljenim zatočenicima. Vratio ga je cijeloga u krvi. Odveo ga je večer kasnije iz zatvora, tijelo mu je nađeno u bunaru kod Okučana.

Šestorica preminula

Zbog ratnog zločina podnesena je optužnica protiv Gojka Božića, Marka Živkovića, Zdravka Rakonića, Nebojše Petkovića, Slobodana Borjanića, Miroslava Šućura, Bogdana Popovića i Predraga Guskića. Svi su nedostupni našem pravosuđu, u Srbiji su ili BiH, pa će im se diplomatskim putem pokušati dostaviti optužnica. Iživljavali su se nad 20 hrvatskih civila i jednim zarobljenim vojnikom HV-a Josipom Kičićem od kolovoza do 24. prosinca 1991. Šestorica su preminula.

Bajunetom mu je presjekao ruku, krv nas je poprskala

očevidac

Milicajci SAO Krajine zatvarali su ih najprije u bivši Kazneno-popravni dom u Staroj Gradiški. Kada ga je početkom prosinca preuzela JNA, zatočenike su trebali pustiti. Kako bi to spriječili, premjestili su ih u Okučane. Uslijedilo je, opisat će preživjeli, najteže maltretiranje koje čovjek može zamisliti.

– Borjanić je jednog zatočenika, koji se izjasnio kao pravoslavac, tražio da se prekriži. Bajunetom mu je presjekao desnu ruku, a kundakom ga udario po glavi. Njegova je krv poprskala sve uokolo – naveo je Josip Kičić u istrazi.

Spuštene glave i s rukama na leđima Kičić je morao proći kroz hodnik pored 40-ak postrojenih milicajaca koji su ga udarali.

Marko Živković mlatio je sa stražarima Željka Grledinovića, stavljao mu je, piše u optužnici, nož pod vrat i rezao žile na zapešću. Kabelom je tukao po vratu Petra Strilića i tražio da prizna kako je član HDZ-a.

Izgubio 30-ak kg

 

 

Matija Filjić nije vidio ni mrvu hrane ni kap vode od 18. listopada do 6. prosinca. Izgubio je 30-ak kilograma. Luku Mačešića odveli su u samicu u podrumu, stajao je u vodi do struka dok su po njemu pljuštali udarci gumene palice. Elektrošokovima su, navodi se, mučili zatočenike, šišali ih škarama za stoku, silili da stavljaju dlanove na užarenu peć. Palili su im brkove, pravili križ na glavi.

– Hranu zatočenici nisu dobivali. Morali su pojesti po dva kilograma soli pa su ih vodili na batinjanje. Danju su morali pjevati četničke pjesme, a noću su premlaćivani – kazao je Kičić na sudu.

Mirko Tomljenović od batina nije mogao stajati pa je puzao. Umro je dan poslije.

Nebojša Petković naredio je, navode istražitelji, jednoj ženi da svuče odjeću pa ju je tukao gumenom palicom, palio joj noge strujom, šutao ju. Izmrcvarenu, dotukao ju je tako što ju je, tereti se, prisilio na spolne odnose sa zatočenicima, a seksualno su je iskorištavali i čuvari. Ostavilo je to stravične posljedice na njezino psihičko i fizičko zdravlje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.