D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 18.02.2019, Savo Štrbac: Zločini iz mržnje

U Hrvatskoj je početak 2019. obilježilo nekoliko događaja koji se kvalifikuju kao zločin iz mržnje. Evo nekih:

Ivan Đakić (22) je na svom fejsbuk profilu “srbićima” čestitao Božić sa jezivom slikom na kojoj ustaša drži odrubljenu glavu Srbina. Dan kasnije na zvaničnoj internetskoj stranici bjelovarskog Županijskog državnog odvjetništva (tužilaštva) objavljeno je saopštenje  “da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon zaprimljene dojave policije o objavi na facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje krivičnog djela javnog podsticanja na nasilje i mržnju iz člana 325. Krivičnog  zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida”.

Đakiću pritvor nije određen, ali su mu određene mjere opreza da se narednih 15 dana svakodnevno javlja u policiju. O rezultatima provjera kao i državnotužilačkoj odluci u ovom slučaju javnost još nije obaviještena.

Mjesec dana kasnije u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi u Zadru,  jedan učenik prvog razreda užarenim predmetom u obliku slova  ”U” opekao je i doslovno žigosao za vrijeme nastave jednu školsku kolegicu i jednog kolegu. Županijsko državno odvjetništvo i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru su, odmah po objavi teksta u lokalnom dnevnom listu o događaju u ovoj školi, zatražili od policije provođenje izvida s ciljem utvrđenja radi li se u konkretnom slučaju o zločinu iz mržnje.

Samo 2 dana kasnije u Splitu, u sred bijela dana, pet mladića starosti od 21 do 25 godina, u ugostiteljskom objektu na rivi, napali su trojicu vaterpolista Crvene zvezde tako što su ih “udarali šakama i nogama te palicama i drugim neutvrđenim predmetima po tijelu nazivajući ih pogrdnim imenima… Dvojica mladića su uspjela pobjeći dok su za trećim mladićem osumnjičenici nastavili trčati s teleskopskom palicom u ruci i noževima, a oštećeni mladić je od straha skočio u more, dok su osumnjičenici i dalje, uz prijetnje, zahtijevali od njega da im preda odjeću s klupskim obilježjima, što je mladić u strahu za vlastiti život i učinio”. Djelo je kvalifikovano kao razbojništvo (zbog vrijednosti otetog dresa) i teška tjelesna povreda u pokušaju, oba počinjena kao zločin iz mržnje. Dvojica starijih osumnjičenika su zadržani u pritvoru, dok protiv dvojice mlađih pritvor nije ni određen. Za petim se još traga.

Potsjetimo se i nekoliko starijih događaja:

Hrvatski fudbaler Josip Šimunić je prije šest godina, nakon fudbalske utakmice između Hrvatske i Islanda u Zagrebu, tri puta uzviknuo “Za dom…” dok je iz gledališta odgovoreno “spremni”, zbog čega su ga hrvatski prekršajni sudovi, na osnovu Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima,  proglasili krivim  za uzvikivanje “pozdrava čiji sadržaj potiče na mržnju na temelju rase, nacionalnosti i vjere”, i kaznili ga sa oko 3.100 evra.

Fudbaler je Hrvatsku tužio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su mu povređena ljudska prava jer je “Za dom spremni” – “stari hrvatski pozdrav koji nikada nije bio kažnjiv”. Nedavno je sud  odbio Šimunićevu tužbu ne želeći uopšte da dovodi u pitanje zakone koji u Hrvatskoj zabranjuju isticanje ustaških simbola i pozdrava, jer je riječ o manifestaciji rasističke ideologije. Sudije su procijenile da mržnja i nasilje ne podliježu odbrani ljudskih prava i pravu govora, a za “Za dom spremni” kažu da je bio pozdrav u totalitarnom režimu.

Prekršajni sud u Slunju je u maju prošle godine presudio da pjevač Marko Perković Thompson nije kriv za remećenje javnog reda i mira vezano za pozdrav “Za dom spremni” tokom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Slunju 8. avgusta 2017. na proslavi godišnjice akcije “Oluja”, uz objašnjenje  da taj pozdrav tokom izvođenja pomenute pjesme  nije bio praćen političkim porukama niti je izazvao remećenje javnog reda i mira.

Prekršajni sud u Šibeniku je u julu 2017, na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, osudio Srbina Mladena Lošića (41), koji je u avgustu 1995. izbjegao u Srbiju, na 16 dana zatvora zato što je  na svom fejsbuk profilu objavio nekoliko fotografija, među kojima i jednu na kojoj se nalazi srpski košarkaš Raduljica sa četničkom šubarom na glavi sa ćiriličnim natpisom “Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo”, na koji način je remetio javni red i mir i uznemiravao građane.

Navedeni primjeri pokazuju da u Hrvatskoj postoji cijeli spektar pravnih normi (alata) da se pravovremeno, neselektivno i adekvatno sankcionišu svi zločini iz mržnje. Dakle, problem nije u propisima, već u njihovom provođenju, odnosno u političkoj volji vlastodržaca.

 

18. februara, 2019.

Savo Štrbac

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.