D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 23.11.2016., Saopštenje povodom hapšenja Vujašković Željka

Jutros je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku na graničnom prelazu kod Šida hrvatska policija uhapsila Srbina Vujašković Željka (61) rođenog u Virovitici zbog navodno počinjenog ratnog zločina u ratu devedesetih.

Hrvatska policija je o hapšenju obavijestila Željkovog sina Predraga koji živi u Njemačkoj, ne navodeći zašto ga se konkretno tereti, ali su mu rekli da će u toku dana biti prepraćen u zatvor u Požegu s obzirom da je Županijski sud u Požegi još 1995. godine raspisao potjernicu za njim.

Na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31.03.2013. godine, među 1.577 imena nije se nalazilo ime Vujašković Željka, kao što ga nije bilo ni na prethodnim spiskovima koje je Hrvatska službeno dostavljala Srbiji.

Pokazivanju njegovih rođaka Željko je područje Virovitice napustio početkom 1992. godine i nastanio se u Iloku, gdje je do 1995. godine radio u policiji RSK i obavljao funkciju komandira riječne flotile. Prije nego što se područje SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem “mirno reintegrisala” u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske Željko je prešao u Srbiju i nastanio se na području Smedereva.

Posjeduje državljanstvo Srbije sa čijim dokumentima je putovao i u Rusiju i u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema.

Jutros je autobusom krenuo u Hrvatsku s namjerom da u Tovarniku reguliše i hrvatske papire sa kojima je računao otići u Njemačku kod sina i lakše se zaposliti.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 161 Srbin, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 23.11.2016.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.