D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 30.11.2016., Saopštenje povodom hapšenja Jović Miroslava

Danas su crnogorski mediji javili da je sinoć u Crnoj Gori na tivatskom aerodromu po Inetpolovoj potjernici hrvatskih vlasti uhapšen Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, kojeg je zajedno sa Milanom Stanojevićem počinio u septembru 1991. godine na području Gline.

Stanojević Milan je uhapšen u Njemačkoj u avgustu 2005. godine, takođe po potjernici hrvatskih vlasti, te u novembru iste godine ekstradiran u Hrvatsku. Nakon ekstradicije, suđeno mu pred Županijskim sudom u Sisku u prisutnosti, a zajedno sa njim i Miroslavu Joviću u odsutnosti. Presudom toga suda u Sisku K-4/06. od 30. maja 2006. godine obojica su proglašena krivima da su 3. septembra 1991. godine u mjestu Gornje Taborište, kao pripadnici “nelegalne jedinice tzv. RSK”, zbog navodne saradnje sa oružanim formacijama RH, iz vatrenog oružja usmrtili Ivanku Medved, a njenom suprugu Branku nanijeli teške i po život opasne povrede, zbog čega su obojica osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 15 godina. Prvostepenu presudu im je potvrdio i Vrhovni sud RH u avgustu 2007. godine.

Milan Stanojević još uvijek izdržava kaznu u KZP Lepoglava.

Na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31.03.2013. godine, među 1.577 imena  nalazilo se ime Jović Miroslava.

Veritas za sada ne raspolaže informacijom gdje je živio Jović Miroslav, poslije izgona iz Hrvatske.

Miroslav Jović je sedmi uhapšeni Srbin na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine i svi prethodno uhapšeni su ekstradirani u Hrvatsku.

Prvi je uhapšen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina i to u novembru 2009. godine, ekstradiran u februaru 2010. (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu); u martu 2010. godine u Baru je uhapšen Munjes Nikola iz Korlata kod Benkovaca, ekstradiran  u oktobru 2010. (pravosnažno osuđen na pet godina); u junu 2010. uhapšen je Marin Krivošić iz Hrvatske Dubice, ekstradiran u avgustu iste godine (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu); u septembru 2014. uhapšen je Marković Miloš, iz Kneževih vinograda kod Belog Manastira, ekstradiran u novembru 2014. godine (presuda odbijajuća nakon prekvalifikacije); u julu 2015. na tivatskom aerodoromu uhapšen je general u penziji Borislav Đukić, estradiran u martu 2016. godine (suđenje u toku pred Županijskim sudom u Splitu); u decembra 2015. godine, uhapšen je kapetan bojnog broda Pavle Pantić, ekstradiran u aprilu 2016. godine (suđenje u toku pred Županijskim sudom u Splitu).

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 162 Srbina, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 30.11.2016.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.