D.I.C. Veritas

Vesti, 13.08.2015., Hrvatska još ne traži izručenje generala Đukića

Hrvatsko pravosuđe se još nije obratilo Crnoj Gori da mu izruči srpskog generala Borislava Đukića, koji je 19. jula uhapšen na aerodromu u Tivtu po hrvatskoj poternici iz 1994.

Ukoliko to ne učini do kraja avgusta, kada će proći 40 dana od hapšenja, Crna Gora može da ga pusti iz ekstradicionog pritvora. Advokat Milorad Ivanović, jedan od Đukićevih branilaca, veruje da je razlog ćutanja Hrvata godišnji odmori, a možda računaju i na mogućnost produženja zakonom propisanog roka.

Ne isključuje ni postizanje dogovora s obzirom da je predmet Hidroelektrana Peruća, za čije se rušenje Đukić sumnjiči general Đukić, ustupljen pravosuđu Srbije.

Ivanović smatra da bi crnogorski ministar pravde Zoran Pažin mogao da zaustavi izručenje, jer za to postoji uporište u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji je Crna Gora usvojila pre sedam godina.

- U članu 22, stav tri tog zakona stoji da ministar neće dozvoliti izručenje lica koje je uhapšeno u Crnoj Gori kad se može opravdano pretpostaviti da bi u slučaju izručenja bilo izloženo progonu ili kažnjavanju zbog vere, državljanstva, političke pripadnosti i slično. Kad je u pitanju Đukić, svi ovi razlozi stoje i njegov položaj bio bio veoma otežan ukoliko bude izručen Hrvatskoj – kaže Ivanović koji veruje da bi Đukiću čak i život bio ugrožen.

On podseća da je generalu zakazana hirurška intervencija na očnom dnu oštećenom zbog povećanog šećera, koja je zakazana za 20. avgust na VMA u Beogradu.

 

B. Simonović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.