D.I.C. Veritas

Vesti, 18.09.2017, Hrvati love četnike i na Fejsbuku

U redovnom, godišnjem izveštaju Sigurnosno-obaveštajne agencije u kojoj je analizirana bezbednosna situacija u zemlji i regionu, Srbi su, uz radikalni islamizam, i dalje glavna pretnja po bezbednost Hrvatske, dok se sve prisutnije veličanje ustaštva, ali i napadi na Srbe i njihove institucije uglavnom svodi u kategoriju “incidenata” navijačkih grupa.

Navodni narastajući srpski ekstremizam se apostrofira u poglavlju “Sigurnosno okruženje”.

Ništa čudno

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže za “Vesti” da nije začuđen ovakvim izveštajem.

- Mada su Srbi žrtve milenijumske tragedije na tlu Evrope, oni su za Hrvatsku i dalje ključ problema. Tužno je što se bez kazne na javnim mestima pevaju ustaške pesme, a na 16 dana zatvora osude jednog Srbina koji je na svom fejsbuk profilu postavio sliku popa Momčila Đujića – ističe Štrbac.

“Države jugoistočnog susedstva suočene su i s rastom verskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je posebno izraženo jačanje radikalnog islamizma. Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to primetni su pokušaji kojima se Republika Hrvatska želi prikazati u negativnom svetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica u vezi sa Domovinskim ratom i njegovim odbrambenim i oslobodilačkim karakterom.”

Kada je reč o sve prisutnijem ekstremizmu, ali i reviziji ustaštva, koji dolaze čak i od najviših hrvatskih zvaničnika, SOA u poglavlju “Ekstremizam” izričito tvrdi da je reč o “malom pokretačkom potencijalu”.

“Delovanje levih i desnih ekstremista u Republici Hrvatskoj i dalje je bez šire podrške javnosti i vrlo je malog pokretačkog potencijala. S obzirom na malobrojnost i slabu organizovanost, potencijal pripadnika ekstremističkih grupa za izazivanje nasilja i incidenata većih razmera je, kao i u proteklom periodu, ograničen, a njihove aktivnosti ne predstavljaju značajniju pretnju nacionalnoj sigurnosti”, stoji u izveštaju hrvatske tajne službe.

Ništa manje apsurdna nije i konstatacija SOA “da su nastavljene pojave da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i izvan sportskih takmičenja”. Međutim, i tu se krivica svaljuje na Srbe, odnosno mlađu populaciju u ovoj državi u kojoj je, prema tvrdnji SOA, primećeno “simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike”.

 

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.