D.I.C. Veritas

Vesti, 18.11.2020, Srbi se opet sklonili iz Vukovara [Foto] ažurirano

Više hiljada građana iz cele Hrvatske okupilo se juče u Vukovaru obeležavajući Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata.

U Koloni sećanja nalazio se kompletan državni vrh Hrvatske, a u delegaciji su bili i Boris Milošević, srpski potpredsednik Vlade i Veran Matić, izaslanik predsednika Srbije. Ovom događaju ipak nije prisustvovao predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je odvojeno položio venac na Ovčari.

Predsednik vlade Andrej Plenković je ocenio da je „Hrvatska pobedila u Domovinskom ratu i time pružila ruku za suživot manjinama“.

On je dolazak izaslanika predsednika Srbije ocenio kao dobru poruku za budućnost odnosa dveju zemalja.

„Te su poruke bitne, one govore i o suočavanju s prošlošću i pokazuju da na taj način i vlasti Srbije šalju posebnu poruku žrtvi Vukovara i Vukovaraca“, rekao je Plenković.

Predstavnici srpske zajednice u ovom gradu tradicionalno nisu prisustvovali ovom događaju. Njih desetak je, bez ikakve medijske pažnje na Vojnom groblju „Aleja“ u naselju Sajmište, paljenjem sveća obeležilo stradanje Srba ovog kraja pre i tokom oružanih sukoba.

– Prvi put od kada obeležavamo stradanje Srba izostao je venac koji polaže Srpsko nacionalno veće. Koliko sam saznao to je urađeno po direktnom nalogu Milorada Pupovca. Ukoliko je to učinio da Srbi ne bi provocirali na današnji dan, onda se nadam da će postaviti pitanje da li je provokacija i to što su ove godine u službenoj koloni bile crne zastave HOS sa natpisom „Za dom spremni“, a bila je čak jedna sa natpisom „postrojba Ante Pavelić“ – kaže predsednik Saveza srpskih organizacija u Hrvatskoj Dragan Crnogorac.

Prema njegovim rečima, najveći broj Srba se sklonio iz Vukovara.

– Svaki 18. novembar za Srbe iz Vukovara je istovetan. Svi smo u strahu od mogućih incidenata, jer Hrvatska i dalje predstavlja samo svoju istinu o događajima u ratu devedesetih, koja nije ni blizu onoga što se zaista tada dešavalo. Srbe su ubijali na kućnom pragu, bacali u Dunav, minirali im imovinu, i to sve mnogo pre bilo kakvih oružanih sukoba. Za ove zločine očigledno nema kazne, a te žrtve nisu čak uvedene ni u registar civilnih žrtava rata u Hrvatskoj. To je ta surova istina, zbog koje su Srbi i dalje građani drugog reda i u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj – ističe Crnogorac.

 

Pupovac nije otišao u Škabrnju

Kolonom sećanja i odavanjem pošte ubijenima i u Škabrnji je obeleženo 19 godina od ubistva više desetina Hrvata. Mada je prethodno bilo najavljeno, Milorad Pupovac nije prisustvovao ovom događaju, i to zbog otvorenih pretnji više braniteljskih udruženja.

Okrenuti se budućnosti

Komentarišući prisustvo izaslanika predsednika Srbije i potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova srpske zajednice, predsednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković rekao je da je potrebno da se odnosi dve zemlje poboljšaju.

„Mi ovde prisustvujemo komemoraciji žrtvama i osuđujemo zločin. Svima je jasno što se ovde dogodilo. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, treba da se okrenemo budućnosti i novim naraštajima. Zato smatram da je dobro da je potpredsednik Vlade Boris Milošević ovde s nama – poručio je Jandroković. Niko od hrvatskih zvaničnika nije prokomentarisao da je Veranu Matiću prošle godine bilo zabranjeno da prisustvuje ovom događaju.

 

Đorđe Barović – Vesti

Fotografije: Novi list, Davor Kovaćević; Index.hr

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.