D.I.C. Veritas

Vesti, 22.01.2019, Godišnjica hrvatskog zločina “Maslenica” iz 1993: Među ubicama i potpredsednik Sabora Hrvatske

Pod kodnim nazivom “Maslenica”, hrvatske oružane snage 22. decembra su započele napad na Ravne Kotare, odnosno južne delove tadašnje Republike Srpske Krajine koji je u to vreme bio po direktnom zaštitom UNPROFOR.

U prvih nekoliko dana, sa zemljom su sravnjena tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Međutim, jednom od najtežih zločina tokom te akcije komandovao je Milijan Brkić, aktuelni potpredsednik Sabora Hrvatske i zamenik predsednika HDZ.

- Pripadnici hrvatske specijalne policije “Alfe”, mučki, iz zasede, ubili su i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca. Ovaj masakr počinili su pripadnici “V voda” iz sastava “Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora – ističe Savo Štrbac, direktor DIC Veritas.

Međutim, ne samo što on nikada nije odgovarao, već pravda nije sustigla ni planere operacije “Maslenica”: generale Janka Bobetka, Ante Gotovinu, Ante Rosa, Mirka Norca i Mladena Markača.

- U vreme ove agresije načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je kosovski Albanac, do 1991. oficir JNA, Agim Čeku, od čijih granata je, usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila – ističe Štrbac.

Opisujući akciju “Maslenica”, Štrbac navodi da su svi Srbi iz pomenutih sela Ravnih kotara ili pobijeni ili odvedeni u logore ii proterani, a njihova bogata imanja opljačkana, opustošena i uništena. Sravnjeni su ili devastirani čak i kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom – navodi Savo Štrbac i dodaje da je iz ravnokotarskih sela proterano više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta.

- Najviše ih je u Americi i Australiji, ali ih ima bukvalno u svim delovima sveta – navodi Štrbac.

Prema podacima ove organizacije tokom hrvatske akcije poginulo je i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila prosečne starosti 60 godina. Među žrtvama se nalazilo i 34 žena, prosečne starosti 57 i troje dece do 12 godina.

- Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene. U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Opustela srpska sela

Pod kodnim nazivom “Maslenica”, hrvatske oružane snage 22. decembra su započele napad na Ravne kotare, odnosno južne delove tadašnje Republike Srpske Krajine koji je u to vreme bio po direktnom zaštitom UNPROFOR.

Kulturno blago

Tokom akcije “Maslenica” u Islamu Grčkom devastirani su Dvori Janković Stojana sa crkvom Svetog Georgija iz 1675, u kojoj je sahranjen književnik Vladan Desnica. Takođe devastirane ili srušene su i crkva Svetog Georgija 1567. u Smokovićima, i crkva Svetog Ilije iz 1872. u Kašiću.

 

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.