D.I.C. Veritas

Vesti, 25.08.2017, Hapšenja zbog požara u Dalmaciji: Ognjem i mržnjom na Srbe

Hrvatska policija uhapsila je dve devojke od 21 i 25 godina zbog podmetanja požara u selu Brgud kod Benkovca. Tamošnji mediji pozivajući se na svoje izvore tvrde da je jedna od njih priznala da je to učinila zato što “mrzi Srbe” i “zbog osvete”.

“Revoltirana još od Domovinskog rata. Tada mi je zapaljen dom. Moja obitelj ostala je bez svega”, rekla je policiji jedna od njih i sve priznala. Novinari “Jutarnjeg lista” posetili su potom 15-ak meštana Brguda i preneli da se većina njih plaši za svoju sudbinu.

Očajnici na zgarištima

- U selu nas je ostalo još 15 ljudi. Godinama je tako. Pokušavamo da opstanemo zaboravljeni od svih. Evo, požar i sada bukti. Samo da vetar ne okrene pa da opet ne krene prema kućama. U ponedeljak mi je vatra bila doslovno pod prozorom. Juče sam bio u Kožlovcu. Tamo su i kuće izgorele. Očajni ljudi sede na zgarištima, u pepelu – ispričao je jedan od meštana Brguda.

U razgovoru za “Vesti” Srbi u Hrvatskoj ne kriju da su zgranuti činjenicom da je mržnja motiv za podmetanje požara.

- Pre nepun sat sam tu informaciju čuo na radiju. Još sebe želim da uverim da to što je ova mlada devojka izjavila nije tačno i da su mediji pogrešno preneli njenu izjavu. Nažalost, činjenica je da je u Hrvatskoj poslednjih nekoliko godina u porastu nacionalizam i umesto da se stvari smiruju, pokazuje se da je dovoljna iskra, pa sve eskalira. Uostalom, na to je ukazao i Stejt department u svom godišnjem izveštaju. Trebalo bi da svi stavimo prst na čelo i da se zapitamo kuda to vodi – ističe Željko Bajalica, predsednik nevladine organizacije Srpski odbor solidarnosti iz Šibenika.

Smetaju i srušene kuće

Bajalica namerava da obiđe selo Brgud i njegove meštane i pruži im podršku barem na taj način.

Direktor Veritasa Savo Štrbac podseća da je ovo selo pre rata brojalo više od 600 ljudi, od čega su 99,9 odsto bili Srbi.

- Kao što je Hrvatska danas jedna od nacionalno i verski najčistijih država na svetu, tako je Brgud uvek bio srpski. Iskreno, šokiran sam da mržnja prema svemu srpskom ide dotle da su Hrvatima počele da smetaju i srušene kuće, korov i 15-ak starčadi. Šokiran sam činjenicom da ih ne puštaju ni da umru na miru – veli vidno iznerviran Štrbac.

Na vatru “fapom” iz 1962.

Vatrogasci u Hrvatskoj prvo su se javno suprotstavili tvrdnjama da Srbi izazivaju požare, a sada su otkrili bedno stanje svoje opreme. Naime, oni preko društvenih mreža mole za pomoć. Prvo su tražili gumu za kamion: “Cisterna nije vatrogasna, ali smo celo vreme njom vozili vodu i gasili oko Vrane.”

Vatrogasci Lišana Ostrovičkog tražili su da im neko donira motorolu, jer je njihova jedina izgorela.

A traži se i poluosovina za vatrogasno vozilo FAP 1314, proizvedeno 1962. godine. Vatrogasci su čak i objavili fotografije paketa sa hranom koji su im poslati, a na kojima se jasno vidi da je rok istekao 2014.

Mnogi korisnici društvenih mreža prokometarisali su da harangom na Srbe neko pokušava da sakrije bedno stanje hrvatskih vatrogasnih službi.

Devojkama preti pet godina

Devojke koje su podmetnule, a zatim i priznale požar u selu Brgud biće procesuirane, a zaprećena kazna za ovo krivično delo je do pet godina zatvora.

Ministar hrvatske policije Davor Božinović izjavio je da je zbog izazivanja požara do sada uhapšeno 14 osoba, uključujući i one u opštinama Benkovac i Kistanje.

- U ovom trenutku obrađeno je i potvrđeno 14 privedenih. U taj broj uključeni su i izazivači poslednjih požara, pogotovo na benkovačkom području i u Kistanjama – rekao je Božinović i dodao da policija istražuje još nekoliko slučajeva gde se sumnja da su požari namerno izazvani.

Opasna haranga u medijima

Anja Šimpraga, dožupan iz redova srpske zajednice u Šibensko-kninskoj županiji, ocenjuje za “Vesti” da ovakvi incidenti ne doprinose zajedničkom životu i podseća da je veliki broj Srba uključen u gašenje požara.

- Ovakve stvari zasigurno ne doprinose smirivanju tenzija i zajedničkom suživotu koji bi morao da bude interes svih građana Hrvatske. Ovih dana u medijima i društvenim mrežama se pojavila informacija kako su Srbi odgovorni za požare u Šibensko-kninskoj županiji. To su demantovale institucije, ali i župan koji kaže da je negativna euforija prema pripadnicima srpske zajednice potpuno pogrešna i da nas ne sme odvesti u ludilo druge vrste jer smo svi mi hrišćani. Među vatrogascima, koji nadljudskim snagama brane kuće i imovinu mnogo Srba – ističe Anja Šimpraga.

 

 Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.