D.I.C. Veritas

Vesti, 27.06.2019, Predstavljena nova knjiga Save Štrpca „Hronike krajšnika 7“

 Predstavljena nova knjiga Save Štrpca „Hronike krajšnika 7“

Lična arhiva

Osnivač i predsednik Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ predstavio je na upravo završenom 64. sajmu knjiga u Beogradu svoju novu knjigu „Hronika prognanih Krajišnika 7“ – zbirku njegovih autorskih tekstova.

U prepunoj sali „Borislav Pekić“, Savo Štrbac je objasnio da piše kako bi na pristupačan i lak način ispričao tragediju krajiških Srba devedesetih, ali i kako bi ukazao domaćim i međunarodnim faktorima na nepravdu koja je učinjena i idalje se čini Srbima iz Hrvatske.

– Hroniku pišem i zbog toga da mi Krajišnici, posebno mlađa pokoljenja, ne zaboravimo ni ko smo, ni šta smo ni odakle smo. Biče nam to korisno kada se mi ili naši potomci budemo vraćali u stari zavičaj – naglasio je Štrbac.

Direktor Muzeja žrtava genocida, dr Veljko Đurić Mišina istakao je da su istraživanja velikih istorijskih događaja i procesa bogatih tragedijama, posao za školovane istoričare.

– Ali, kada struka iz sijaset razloga zakaže, onda se javljaju zaljubljenici u prošlost sa svojim prilozima različitih kvantiteta i kvaliteta. Nije sporno da među tim prilozima ima i korisnih i vrednih, ali je činjenica da je mnogo toga bezvredno. Kada se u isti istraživački problem uključi ličnost od integriteta – sa iskustvom pravnika koji je radio kao sudija i advokat – onda stvar postaje ozbiljnija. Takvi su tekstovi Save Štrpca – kazao je Mišina i dodao da je vrednost „Hronika progranih Srba“ u podsećanju na određene događaje iz istorije RSK.

– Njihov sadržaj služi prvenstveno kao podsetnik na određene tragedije, male ili veće po posledicama, da je potrebno da naučimo određene lekcije iz prošlosti i da iz njih izvučemo pouke koje će nam koristiti u razmišljanju o našoj nacionalnoj sudbini. Kao savremenik i učesnik u određenim zbivanjima i profesionalni istoričar iskreno podržavam Savu Štrpca da iza sebe ostavi trag za buduća vremena u formi koja je veoma korisna za razjašnjenja nacionalne tragedije Srba zapadno od reke Une, u nekadašnjoj jugoslovenskoj republici Hrvatskoj.  – istakao je Mišina.

 Predstavljena nova knjiga Save Štrpca „Hronike krajšnika 7“

„Hronika progranih Srba 7“ podeljena je na dva poglavlja.

U prvom su predstavljene Štrpčeve kolumne objavljene u dnevnom listu „Politika“ i sajtu „Veritasa“. U drugom delu knjige nalazi prikaz specijalizovanog biltena i tribune „Dani tuge i sećanja“ koji je „Veritas“ organizovao povodom akcije „Oluja“ praveći mapu puteva kojim su se izbegličkekolone kretale, gde su hrvatski avioni ubijali krajiške izbeglice i u Hrvatskoj, ali i na prostorima druge države.

I tekstvoi „Vesti“ u knjizi

U predstavljanju „Veritasa“ kroz domaće i strane medije, u ovoj knjizi je posebna pažnja poklonjena izveštanju „Vesti“, te su tekstovi našeg dnevnog lista uvršćeni uz one iz Republike Srpske i Srbije.

Predrag Marković: Nije sve srpsko moglo da se zatre

Mada zbog obaveza nije bio na promociji, o knjizi je svoje mišljenje izneo i istoričar dr Predrag Marković.

„Na meti ekstremista, a nažalost i na sramotu, često i same hrvatske države, nisu bili samo živi Krajišnici. Zatirana su groblja, uništavani vekovni maslinjaci… Nije sve srpsko moglo da se zatre, makar zbog sveta. To su na primer, antifašizam i Tesla. To su pokušavali da otmu i predstave kao svoje. U srećnijim i uređenijim sredinama, država i njene institucije obavljaju mukotrpne poslove traženja grobnica nestalih, utvrđivanja istine o stradanjima. Kod nas, nažalost, to čine mahom pojedinci kao Savo Štrbac. Ili da kažemo da je srećna okolnost da ima takvih ljudi, koji ne posustaju u proučavanju te arheologije bola i patnje. Takvim pregnućima spasavaju žrtve od druge smrti, a to je zaborav…“, napisao je Marković.

 

Đ. Barović – Vesti

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.