D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 20. 06. 2023, Srbima ne daju da dišu!

Nesmanjenom žestinom nastavlja se serija hapšenja i napada na Srbe na Kosovu. Posle više incidenata tokom vikenda, u ponedeljak je u blizini Leposavića uhapšen Uroš Vukašinović (28), radnik Telekoma Srbije. U saopštenju kompanije se navodi da je Vukašinović radio u ćerki firmi MTS d.o.o. i da je “otet” oko 7.30.

– Prema dostupnim informacijama, Uroš je krenuo na posao iz svoje kuće, ali nije stigao, jer su ga presreli i oteli autom folksvagen bele boje bez vidljivih oznaka. Za sada nije poznato gde je odveden i ko ga je oteo, ali se bojimo da je u pitanju još jedan atak tzv. kosovske policije na Srbe na KiM – navodi se u saopštenju u kome Telekom Srbija poručuje da će preduzeti sve pravne aktivnosti kako bi zaštititili svog zaposlenog.

Unapred osuđeni

Ovo je sedmo hapšenje Srba na severu KiM od pokušaja nasilnog zauzimanja opština zbog čega Srbi u severnom delu Mitrovice protestuju. Direktor DIC Veritas Savo Štrbac kaže da nema dileme da se u praksi sprovodi “hrvatski model rešavanja pitanja nacionalnih manjina”.

– Aljbin Kurti se proteklih dana hvalio hrvatskim medijima da se na tzv. Kosovu uspešno sprovodi hrvatski model i da već daje rezultate. To jeste najefikasniji model, ali etničkog čišćenja. Hrvatska je nesumnjivo proizvela “brend” koji uspešno izvozi i u druge zemlje: od Bosne, tzv. Kosova, pa do Ukrajine. Cilj je obećati manjinama što više prava koja se u praksi ne poštuju i istovremeno procesuirati što više njihovih pripadnika kako bi se i oni najtvrdoglaviji ubedili da im tu nema života. Naizgled, sve je po zakonu i uz strogo poštovanje najviših međunarodnih procedura što je za Zapad veoma prijemčivo. Međutim, problem je što su u svakom od tih procesa presude unapred donete i što je jedina krivica optuženih što su Srbi. Isto kao u Hrvatskoj, gde ni 28 godina od kraja rata ne prestaju istrage i procesuiranja za navodne ratne zločine, sada se događa na Kosovu, a očekujem da će se tek intenzivirati sa suđenjima u odsustvu – kaže on za”Vesti”.

Institucionalizovani teror

Štrbac uakazuje da Priština u potpunosti kopira Hrvatsku kada je reč o zakonima koji regulišu prava nacionalnih zajednica.

– Hrvatska je, pre ulaska u EU, donela čitav set, više desetina jasnih zakona i propisa kojima se manjinama garantuju osnovna prava. To su prava koja se samo mogu poželeti, ali u praksi je suprotno i nađe se način da se obaveze ne ispune. Kada su nedavno Srbi u Vukovaru pali na manje od trećine stanovnika, i formalno su uklonjene sve dvojezične table mada nikada nisu postojale, jer su bile razbijane. Tako će biti i na tzv. Kosovu. Srbima će se obećavati sve, a u praksi raditi suprotno: hapsiti, napadati, rušiti obnovljene kuće, paliti useve, uništavati sve što ima i prefiks srpskog – zaključuje Štrbac.

Da se sve odvija po “hrvatskom modelu” potvrđuje i advokat Nebojša Vlajić i severne Mitrovice koji smatra da Srbi na KiM žive u “institucionalizovanom teroru”.

– Pravdi se na Kosovu nada samo onaj ko je očajan ili duboko neobavešten. Nemoguće je braniti nekoga pred sudovima na Kosovu, jer jednostavno oni za argumente ne mare. Oni će vas pustiti da kažete šta god želite, da bi se očuvao privid fer postupka, ali je odluka odavno doneta – poručuje Vlajić.

Deklaracija

Mediji u Srbiji spekulišu da bi Srbi sa KiM 28. juna mogli da donesu Deklaraciju o proglašenju ZSO koja im je garantovana Briselskim sporazumom.

– U situaciji kada Albanci pokazuju da nisu za bilo kakav dogovor, teško je osmisliti šta je najbolje za Srbe na KiM šta bi ih tamo zadržalo i održalo. Bojim se da samoincijativno, bez podrške međunarodne zajednice ne mogu da urade puno toga posebno što Priština želi oružani sukob svesna činjenice da bi se Srbija tako konfrontirala Zapadu i NATO – kaže Štrbac.

Zločinačke namere

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da Aljbin Kurti sprovodi “obrazac” jednostranih mera i stalnog raspoređivanja specijalnih militarizovanih albanskih snaga kosovske policije kojima je jedini zadatak “da maltretiraju pripadnike srpskog naroda”.

- Kurti želi izazivanje sukoba širih razmera koji bi nalikovao ratu – ističe i podseća da je odgovornost na međunarodnoj zajednici, posebno Kvinti da osujete te “zločinačke namere”.
Provociranje sukoba

Hapšenje je, kako saopštava Kancelarija za KiM, “nastavak torture Aljbina Kurtija”, koji koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom.

– Bez dokaza, uprkos činjenicama koje ga demantuju, hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu i pravi se da ne vidi kršenja osnovnih prava Srba, maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje – kažu uz pitanje da li je na Zapadu moguće da se iko hapsi po političkim nalozima, bez dokaza.

Đorđe Barović – Vesti

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.