D.I.C. Veritas

Vesti onlajn, 25.03.2020, Iz zatvora pravo u karantin!

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, od subote, 28. marta, slobodan je čovek.

Tada mu ističe robija od 13,5 godina na koliko ga je hrvatsko pravosuđe osudilo zbog navodnih ratnih zločina. Vasiljkovića će prema proceduri čuvari iz samice u Lepoglavi, gde se nalazi poslednjih 10 meseci, izvesti u ranim jutarnjim satima i sprovesti na razduživanje stvari, posle čega će se kapija ovog kazamata otvoriti i on će izaći na slobodu.

Kako saznaju „Vesti“, Vasiljković će odmah ući u automobil i uputiti se ka Srbiji. Do granice će ga ispratiti predstavnici australijske ili srpske ambasade, čija državljanstva ima, a zasad je izvesnije da će to učiniti naše diplomate.

Međutim, čim stupi na teritoriju Srbije Vasiljkoviću će biti uručeno rešenje o samoizolaciji u trajanju do 28 dana, a zatim će biti sproveden do stana u Beogradu, koji je upravo za njega iznajmljen. Slađana Čanković, njegov advokat u Hrvatskoj, potvrdila je da se nedavno čula sa Vasiljkovićem i da je on dobro, ali da njegovi branioci nisu učestvovali u organizaciji puta ka Srbiji.

– Rekao nam je da ne brinemo i da je sam organizovao odlazak iz Hrvatske. Nije bio pričljiv po tom pitanju. Rekao je da se oseća odlično i da jedva čeka da izađe – kaže Čankovićeva.

Prema njenim rečima, protiv Vasiljkovića se u Hrvatskoj više ne vodi nijedan proces, ali je u toku njegov žalbeni postupak pred Ustavnim sudom.

– Nemam naznaka kada bi taj postupak mogao biti okončan, ali u slučaju da odluka Ustavnog suda bude negativna, planira da se žali Sudu za ljudska prava u Strazburu. Takođe, još je u toku i njegov zahtev pred Ujedinjenim nacijama. Vasiljković ne diže ruke ni od jednog od ovih postupaka, jer ne odustaje da dokaže da je nevin – ističe Čankovićeva.

Ni Savo Štrbac, direktor Veritasa i član pravnog tima odbrane Kapetana Dragana, nema više detalja o njegovom povratku u Srbiju.

– Poslednjih dana primio sam mnogo poziva njegovih nekadašnjih saboraca i prijatelja koji su se ponudili da odu u Hrvatsku kako bi ga bezbedno dopratili do Srbije ili ovde organizovali doček. Ipak, sumnjam da će zbog pandemije virusa korona biti bilo kakvog dočeka. Za to ima vremena kad se sve ovo završi – kaže Štrbac.
Vasiljković: Nema zdravijeg od mene!

Pre samo nekoliko dana Vasiljković se pismom obratio medijima u Srbiji i potvrdio da je dobro i psihički i fizički.

„Što se duhovnog zdravlja tiče, nema zdravijeg ni jačeg od mene! Brojni Srbi i prijatelji Srba, sa svih kontinenata, svakodnevno se javljaju, bodre i ne daju mi ni za tren da se osetim zaboravljenim.

Nemojte pomisliti da sam se predao u ruke Bogu, kao što mnogi na dugim robijama rade, a mnogi tako i nađu spas. Nisam ništa više ni manje pobožan nego što sam bio. Nikada se ne molim Bogu za sebe, jer mi je dao sve što mi treba. Ali, bez vere i konstantne i istrajne podrške Srpske pravoslavne crkve ne bih ovako lako izdržao skoro deceniju i po dug nacistički montirani proces. Bez ijednog proverljivog dokaza!

Sve je bilo zasnovano na individualnim izmišljenim optužbama, za koje se jedino nudi ‘hrvatska časna reč’. A ja sam danas zdraviji, jači, brži i okretniji nego što sam ikada bio. Godinama već ne pušim, a pušio sam pet kutija dnevno, kafu sam sveo na dve-tri nedeljno, a ispijao sam po 20 na dan. Do skoro sam radio tri puta po 100 sklekova na dan. Po savetu lekara smanjio sam na tri puta 60. Trčim dnevno 76 minuta. Toliko o mom duhovnom i fizičkom zdravlju“, naveo je Kapetan Dragan.

Mogući scenario

Savo Štrbac ne isključuje mogućnost da se Vasiljković po okončanju pandemije vrati u Hrvatsku, jer se protiv njega više ne vodi nijedan postupak, ali i navodi da on lično sumnja u taj scenario.

– Hrvatsko pravosuđe njemu nije izreklo zabranu boravka, pa je hipotetički moguće da se vrati, ali sumnjam da će on to ikada više učiniti – kaže Štrbac.

Ulazi u politiku

Vasiljković je potvrdio pisanje „Vesti“ da u Srbiji planira da se politički angažuje.

„Ja sam dokaz diskriminacije. U istoriji Lepoglave nikada nijedan, pa ni najgori ratni zločinac hrvatske nacionalnosti, uključujući ustaškog vojnog vikara Stepinca, nije ostao u zatvoru duže od dve trećine kazne.

Ja, Srbin, zadržan sam da poslednjeg dana. Sto odsto kazne i to poslednjih 10 meseci u nezakonitoj izolaciji. Obećao sam ovde Srbima, očevima, muževima, braći i sinovima da ću zatražiti mandat u Skupštini Srbije i da ću biti njihov glas u Srbiji, da više neće biti ignorisani. Da nijedan nevini Srbin nikad više ne bude zaboravljen kao što sam ja bio“, naveo je Vasiljković.

Savo Štrbac kaže da je čuo za nameru Vasiljkovića da se politički angažuje, ali ističe da je još rano da se o tome razgovara.

 

Napisao knjigu

Kapetan Dragan je otkrio da je izolaciju u Lepoglavi iskoristio da završi knjigu radnog naslova „Grehomrošenja“.

– Iako me već 10 meseci nacistički zlikovci nezakonito, bez ikakvog procesa ili dokazanog prekršaja drže u izolaciji, nikad nisam bio kreativniji i verovatno da me nisu izdvojili u izolaciju ne bih stigao da završim knjigu „Grehomrošenja“ – naveo je Vasiljković.

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.