D.I.C. Veritas

Vesti Online, 04.07.2018, Lukajiću iz Srpske ni advokat

Penzionisanom pukovniku Vojske Republike Srpske Danetu Lukajiću (67) Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odredilo je pritvor od 30 dana i ujedno donelo rešenje o sprovođenju istrage zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u logoru Manjača 1992. godine.

Ovim je faktički potvrđeno pisanje “Vesti” da Lukajića nije uhapsila granična policija na prelazu Ličko Petrovo Selo, između Bosne i Hrvatske, već nekoliko stotina metara unutar hrvatske teritorije tako što su po njega ciljano došli inspektori MUP Hrvatske iz Zagreba zaduženi za istrage ratnih zločina.

Da podsetimo, Lukajić je uhapšen prilikom odlaska na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Prema saznanjima direktora Veritasa Save Štrpca koji se u nekoliko navrata već čuo sa Lukajićevom suprugom Ružicom, ona će ga danas posetiti u Zagrebu, a uskoro bi trebalo i da izabere advokata koji će ga zastupati.

Supruga Ružica: Da ga puste na slobodu

- Nečuveno je da bez ikakve najave da bude uhapšen na prostoru EU, odnosno Hrvatske u kojoj smo više desetina puta ranije već boravili. Očekujem da suđenje bude pravično i da će hrvatsko pravosuđe uvideti grešku i da će ga pustiti na slobodu – izjavila je Ružica, supruga uhapšenog Lukajića, za RTRS.

- On je krenuo u Hrvatsku bukvalno na pola dana, bez dodatne odeće ili novca, tako da je supruga primorana da ga poseti kako bi mu donela te osnovne potrepštine. Iskreno, malo sam začuđen da su svi predstavnici Srba u BiH na sva zvona objavili kako će se angažovati u ovom procesu, a njega trenutno brani advokat po službenoj dužnosti. Učiniću sve da ako niko drugi ništa ne preduzme, ovom čoveku obezbedimo adekvatnu pravnu pomoć – ističe Štrbac i dodaje da nije iznenađen ovim hapšenjem.

- Sada već tradicionalno, kako kreće letnja sezona, počinje i svojevrsni lov na Srbe u Hrvatskoj. Hapšenje Lukajića nam potvrđuje strahove da sem javnih optužnica ili istraga, postoje i one tajne i on je upravo bio na spisku jedne takve. Drugo, Hrvatska na svaki način pokušava da Srbiji ospori regionalnu nadležnost Tužilaštva za ratne zločine koja je regulisana zakonom, a istovremeno sama, pozivajući se na univerzalnu jurisdikciju, čini to isto. Ponašaju se po onoj latinskoj izreci: “Ono što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu” – ironično primećuje Štrbac.

Ipak, osnov da se Hrvatska bavi događajima u logoru Manjača, na prostoru druge države, jeste činjenica da su Lukajića direktno optužila dvojica bivših pripadnika HOS. Te optužbe su sada i ključan argument za pritvor i istragu.

- On se tereti za događaje od 8. do 16. septembra 1992. kada je kao kapetan prve klase VRS i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog i za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika, više puta naredio svojim potčinjenima da ih zlostavljaju – navodi Štrbac.

Šta piše u optužnici

Dane Lukajić se tereti za niz zverstava koji su navodno počinjeni posle njegovog naređenja. Dvojica pripadnika HOS-a koji su bili zarobljeni u Manjači tvrde da su ih u više navrata udarali nogama, palicama i drugim predmetima po celom telu, da su ih vešali za plafon.

- Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljeni lično prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata udarao drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po polnom organu – samo je deo iz iskaza nekadašnjih pripadnika HOS na osnovu kojih je protiv Lukajića doneto rešenje o sprovođenju istrage.

Đ. Barović – Vesti

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.